Τράπεζες: Πρώτα ανακεφαλαιοποίηση και μετά άρση των capital controls

Τράπεζες: Πρώτα ανακεφαλαιοποίηση και μετά άρση των capital controls
Sixty Euros, the maximum amount allowed after the imposed capital controls in Greek banks, are seen during a withdrawal operation at a bank branch ATM in central Athens, Greece, July 12, 2015. Skeptical euro zone finance ministers demanded on Saturday that Greece go beyond painful austerity measures accepted by Prime Minister Alexis Tsipras if he wants them to open negotiations on a third bailout for his bankrupt country to keep it in the euro. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1K1WO

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα καθορίσει τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το σχεδίο νόμου που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην όλη διαδικασία.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση επεξεργάζονται σε συνεργασία το ΤΧΣ, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Θεσμοί και ο ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Στις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται να καθοριστεί το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης τους, με τον στόχο οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν να έχουν καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Οι ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ποσό της νέας ανακεφαλαιοποίησης θα γίνουν στο τέλος του μήνα ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν για τα τελικά νούμερα λίγες μέρες νωρίτερα, έχοντας υπογράψει αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Χθες, πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης όσο και ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, στο πλαίσιο των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ σε ανάλογες κινήσεις θα προβούν και άλλες συστημικές τράπεζες. Στόχος των τραπεζών είναι να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε από το ερχόμενο έτους, όπως έχουν κατ επανάληψη τονίσει οι διοικήσεις τους, να επικεντρωθούν στο βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυρών και επιχειρήσεων, που έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες σχεδιάζουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα των μορφής των κλασικών δανείων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με στόχο στην ενίσχυση ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης επιτελικά τραπεζικά στελέχη με δηλώσεις τους εκτιμούν ότι τίθενται οι βάσεις για την άρση των capital controls με την επόμενη μεγάλη πρόκληση να είναι η προσέλκυση των καταθέσεων που βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είτε σε θυρίδες, είτε στα σεντούκια, είτε σε τράπεζες του εξωτερικού.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Χαλάρωση των όρων του τρίτου μνημονίου για τις τράπεζες προτείνει η ΕΚΤ