Τραπεζικές συναλλαγές μέσω των γαλλικών καπνοπωλείων

Τραπεζικές συναλλαγές μέσω των γαλλικών καπνοπωλείων

Ανάστημα απέναντι στα χρηματοπιστωτικά μεγαθήρια ετοιμάζονται να υψώσουν οι καπνοπώλες στη Γαλλία.

«Tabacs» ονομάζονται τα παραδοσιακά καπνοπωλεία στη Γαλλία, που με τα χαρακτηριστικά κόκκινα σε σχήμα διαμαντιού σήματα τους, ξεχωρίζουν στους δρόμους. Είναι 27.000 σε όλη την χώρα κι εκτός από καπνό και τσιγάρα μπορούν να πουλάνε εφημερίδες, τηλεκάρτες, γραμματόσημα και στο εξής και τραπεζικές υπηρεσίες, μέσω ενός νέου τύπου λογαριασμού, του λεγόμενου Nickel account.

Στόχος τους είναι να κερδίσουν πελάτες από τράπεζες όπως η BNP Paribas, η Credit Agricole και η Societe General, οι οποίες λόγω κρίσης και στασιμότητας, έτσι κι αλλιώς υποχρεώνονται να περιορίσουν σημαντικά τα δίκτυα τους, κλείνοντας υποκαταστήματα σε όλη την χώρα. Ο λογαριασμός Nickel απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο κι εφόσον όλα πάνε καλά, σκοπός είναι να επεκταθεί σε όλη την χώρα, προσφέροντας στους πελάτες μια χρεωστική κάρτα και έξοδα μόλις 20 ευρώ για να ανοίξουν έναν τρεχούμενο λογαριασμό, σε σύγκριση με τα 28 έως 30 ευρώ που ζητούν οι παραδοσιακές τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: Αύξηση 3,2% των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη

Παρόλο που οι δικαιούχοι ενός λογαριασμού Nickel θα πληρώνουν κάθε φορά που κάνουν καταθέσεις ή αναλήψεις, η Ένωση των Καπνοπωλών (CBF) έχει υπολογίσει ότι το συνολικό κόστος ετησίως πάλι θα είναι πιο χαμηλό, θα είναι το εν τρίτο του κόστους για ένα κάτοχο λογαριασμού στην Τράπεζα της Γαλλία και θα φθάνει περίπου τα 50 ευρώ.

Το Nickel- συνιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην επικεφαλής επικοινωνιών της Societe General, Χιού Λε Μπρε- θέλει να προσελκύσει και όσους κινούνται στα όρια του συστήματος, δηλαδή αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν λογαριασμού στις άλλες τράπεζες. «Με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικές συναλλαγές και όσοι νιώθουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους», είπε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής των καπνοπωλών Πασκάλ Μοντεντρόν, «είτε επειδή μένουν σε αγροτικές περιοχές, είτε γιατί βρέθηκαν σε μια δυσκολία ή έκαναν ένα λάθος στο παρελθόν».

Οι εμπνευστές του Nickel εκτιμούν ότι 1% των Γάλλων δεν έχει λογαριασμό σε τράπεζα, ενώ υπάρχουν ακόμα 2,5 εκατομμύρια που χαρακτηρίζονται από το σύστημα «υπερχρεωμένοι» και άλλα 6 εκατομμύρια που δεν είναι ικανοποιημένοι από την συνεργασία τους με την τράπεζα τους. Και δηλώνουν ότι θέλουν να πολεμήσουν το πρόβλημα του χρέους, γι αυτό και δεν θα προσφέρουν δάνεια, υιοθετώντας το σλόγκαν «100% όφελος, 0% τοξικότητα».

Το Nickel εγκαινιάζεται μια περίοδο που η λιανική τραπεζική- παραδοσιακά μια μηχανή που παράγει χρήμα λόγω των κερδοφόρων τελών και την μεγάλης ζήτησης για αποταμιευτικά προϊόντα- δέχεται πλήγμα από την στασιμότητα της οικονομίας και του ανταγωνισμού από φθηνότερους online παρόχους τραπεζικών υπηρεσιών.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές, την ώρα που υποχρεώνονται να κλείνουν το ένα υποκατάστημα μετά το άλλο. Η BNP για παράδειγμα άρχισε να λειτουργεί από φέτος την online τράπεζα της «Hello Bank», εκτός από την Γαλλία, στην Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία για να προσελκύσει πελάτες χωρίς να υποχρεωθεί να διευρύνει την φυσική της παρουσία.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες

Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει το εγχείρημα, ενώ η Societe General και η Ομοσπονδία Γαλλικών Τραπεζών δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις του Reuters. Το Nickel ωστόσο, έγινε δεκτό με θετικά σχόλια από την Ενωση Καταναλωτών, που δήλωσε ότι το εγχείρημα των καπνοπωλών μπορεί να βοηθήσει τους πιεσμένους πολίτες να γλυτώσουν χρήματα από τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών.