«Τρελά λεφτά» – η Airbnb αποτιμάται πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια

«Τρελά λεφτά» – η Airbnb αποτιμάται πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν για τις «hot» startup. Τελευταία περίπτωση είναι η Airbnb.

Πρόκειται για αποτίμηση υπερ-διπλάσια απ’ ό,τι προηγουμένως, σύμφωνα με την PrivCo.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή – μέρος μιας τάσης «ιδιωτικής αρχικής δημόσιας εγγραφής». Hedge funds, αμοιβαία κεφάλαια και μεγάλοι ξένοι επενδυτές δίνουν ολοένα και περισσότερα χρήματα, προσφέροντας σε εταιρείες όπως η Airbnb και η Uber τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν όσα χρήματα θα συγκέντρωναν με μια αρχική δημόσια εγγραφή – αλλά χωρίς τη φασαρία των δημόσιων γνωστοποιήσεων.

«Ο καθένας στη Silicon Valley βλέπει μια ευκαιρία συγκέντρωσης τρελού χρήματος στην ιδιωτική αγορά», δήλωσε ο Σαμ Χάμαντεχ, διευθύνων σύμβουλος της PrivCo. «Η δημόσια αγορά δεν θα αποδεχόταν αυτού του είδους την αποτίμηση».

Αλλά οι τεράστιες αποτιμήσεις καθιστούν επίσης δύσκολη την πώληση της εταιρείας. «Αν αξίζεις 25 δισεκατομμύρια δολάρια – και δεν είσαι καν εισηγμένη ακόμη – οι εταιρείες που μπορούν να …υπογράψουν μια επιταγή για το ποσό αυτό μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού» είπε ο Χάμαντεχ.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Χάμαντεχ. «Με την επόμενη διόρθωση στην ιδιωτική αγορά, εμείς θα κοιτάζουμε πίσω και θα λέμε πόσο καλές ήταν η Airbnb, η Uber και η Pinterest».

Πάντως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Airbnb αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε έχει επεκταθεί σε πάνω από 34.000 πόλεις και 190 χώρες. Ωστόσο, αντιμετωπίζει σημαντικά ρυθμιστικά εμπόδια, ακόμη και σε μεγάλες αγορές όπως η Νέα Υόρκη.

Η εταιρεία έχασε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι – και προβλέπεται να χάσει 200 εκατομμύρια δολάρια το 2015, σύμφωνα με την PrivCo.

Του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης της Airbnb ηγείται η εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών General Atlantic· ο γύρος αυτός περιλαμβάνει τη Hillhouse Capital Group, μια κινεζική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, και την Tiger Global Management, η οποία βρέθηκε επικεφαλής μιας μεγάλης χρηματοδότησης ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων για την Postmates. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τη Δευτέρα.