Οι τρεις αστερίσκοι για τις αποδοχές των ενστόλων

Οι τρεις αστερίσκοι για τις αποδοχές των ενστόλων

Την επόμενη εβδομάδα θα έχει ξεκαθαρίσει η θέση του υπουργείου Οικονομικών.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την υλοποίηση, από το υπουργείο Οικονομικών, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους και αφού, κατά πληροφορίες, έχει προηγηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των συγκεκριμένων επαγγελματικών τάξεων.

Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χθες στη Βουλή, ότι «έπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τους ένστολους» αλλά το όλο θέμα είναι σχετικά περίπλοκο, καθώς περιλαμβάνει τρεις κύριες παραμέτρους.

Η πρώτη παράμετρος, αφορά το εάν υπάρχει η νομική δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας των συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτΕ (η πρώτη αίσθηση συνηγορεί υπέρ αυτού), ήτοι ο περιορισμός του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών ή η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μικρότερων περικοπών από αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να αξιολογηθεί το σκεπτικό των αποφάσεων.

Η δεύτερη παράμετρος, αφορά το γεγονός ότι περίπου 75.000 ένστολοι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους (δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ). Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα πρέπει, με την αποκατάσταση των αποδοχών στο πρότερο ή σε υψηλότερο επίπεδο από το τρέχον, να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά του μερίσματος.

Τέλος, η τρίτη παράμετρος αφορά το εάν, με δεδομένο ότι ως «αντιστάθμισμα» στις περικοπές των αποδοχών είχαν «ξεπαγώσει» οι μισθολογικές προαγωγές, η αναπροσαρμογή των αποδοχών μετά την απόφαση του ΣτΕ θα γίνει με βάση τους νέους βαθμούς.

Μη αμελητέο, φυσικά, ζήτημα, είναι το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει τελικά, με τον κ. Σταϊκούρα να σημειώνει χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά στους ένστολους, καθώς η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε το 2014.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του τρέχοντος έτους καλύπτουν ένα μέρος του κόστους, αλλά υπάρχει προβληματισμός για το 2015, έτος κατά το οποίο ήδη προβλέπεται, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές μειώσεις αποδοχών των ενστόλων