Τρεις CEO σε μία εταιρεία; Σύμφωνα με την Air France-KLM είναι καλή ιδέα!

Τρεις CEO σε μία εταιρεία; Σύμφωνα με την Air France-KLM είναι καλή ιδέα!
Photo:

Η αεροπορική εταιρεία αναζητά τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος προέδρου που θα αναλάβει την «καυτή πατάτα» των διαπραγματεύσεων με τα εργατικά συνδικάτα.

του David Meyer

Το να έχεις δύο διευθύνοντες συμβούλους μπορεί να είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης. Γι’ αυτό, ας έχουμε τρεις CEO! Όσο κι αν σας φαίνεται αστείο, αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Air France-KLM, τουλάχιστον για την ώρα.

Ο γνωστός αερομεταφορέας έχασε πρόσφατα τον CEO Jean-Marc Janaillac λόγω της ανικανότητάς του να τερματίσει τις μακρόχρονες απεργίες στη Γαλλία για τις αμοιβές και τώρα τον αντικαθιστά με ένα τρίο: ο οικονομικός διευθυντής Frédéric Gagey αναβαθμίζεται σε CEO του ομίλου και οι Franck Terner και Pieter Elbers, διευθύνοντες σύμβουλοι της Air France και της KLM αντίστοιχα, είναι πλέον και οι δύο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι.

Εντωμεταξύ, η πρώην υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας Anne-Marie Couderc έγινε εκτελεστική πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου.

Αυτή η διευθέτηση παρουσιάζεται ως μεταβατική, καθώς η εταιρεία αναζητά τον αντικαταστάτη του Janaillac. Δεν φαίνεται, όμως, ότι η τριπλέτα θα μπορέσει να κάνει πολλά για να λύσει το ζήτημα που οδήγησε τον Janaillac στην έξοδο: τις απεργίες, οι οποίες πρέπει να γίνουν αντιληπτές στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασης κατά των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που προσπαθεί να εισάγει ο Πρόεδρος Μακρόν.

«Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη εργατική διαφορά στην Air France, το Διοικητικό Συμβούλιο της Air France-KLM επιβεβαιώνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Air France δεν έχει νέα εντολή να λάβει αποφάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή στρατηγική που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Air France-KLM», ανέφερε η εταιρεία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι τα συνδικάτα δεν έχουν κανέναν στον οποίον να μπορούν να μιλήσουν. Έτσι, όποιος καταλήξει να πάρει τη θέση του Janaillac θα τη βρει εξίσου …καυτή όπως την άφησε – αν όχι περισσότερο.

Η Air France-KLM μαζί με τους επενδυτές που περιλαμβάνουν τη Delta και την China Eastern λογικά θα ελπίζουν ότι αυτό το μοντέλο διοίκησης θα είναι πράγματι πολύ σύντομο.

Δείτε ακόμη: Πόσο κινδυνεύει να «εξαφανιστεί» η Air France;