Τρεις λόγοι που ο Ζούκερμπεργκ μπορεί να τα βρει «σκούρα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τρεις λόγοι που ο Ζούκερμπεργκ μπορεί να τα βρει «σκούρα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Photo:

Οι Βρυξέλλες είναι η τελευταία στάση στο «τουρ» απολογίας του Ζούκερμπεργκ, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, θα εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα, στις 19:15, για να απολογηθεί για την προβληματική προστασία δεδομένων της εταιρείας του και την αποτυχία προστασίας των χρηστών από τις ψεύτικες ειδήσεις.

Οι Βρυξέλλες είναι η τελευταία στάση στο «τουρ» απολογίας του Ζούκερμπεργκ, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Μέχρι τώρα, τον έχουμε δει μπροστά στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο και στη αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εμφάνισή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούνταν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι πιέσεις από το κοινό εξασφάλισαν την ζωντανή μετάδοση της απολογίας.

Ο Ζούκερμπεργκ αναμένεται να τα βρει «σκούρα», γιατί:

  1. Το Facebook είναι μια τεράστια, αμερικανική εταιρεία

Το Facebook έχει προϊστορία στο να προσπαθεί να παραβλέψει την Ευρώπη. Ακόμα και πρίν λίγο καιρό, ο Ζούκερμπεργκ αρνήθηκε να καταθέσει στην βρετανική βουλή. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ασχολείται ιδιαίτερα με πολιτικές αβρότητες. Επιπλέον, καθώς αναμένονται εκλογές την επόμενη χρονιά, είναι πιο πιθανό το Κοινοβούλιο να βάλει στο «στόχο» της μια εταιρεία που έχει ήδη διαπομπευτεί από τα μέσα και τους πολιτικούς.

  1. Το Facebook έχει κακό ιστορικό στην Ευρώπη

Στην εταιρεία έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο εξαιτίας της περιφρόνησής της για τους ευρωπαϊκούς νόμους. Το κυριότερο, όμως, θέμα είναι το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Πέρα από αυτό, προβλήματα σχετικά με fake news και λεκτικό μίσος είναι συχνά στο Facebook, κάτι που οδήγησε χώρες της Ευρώπης να λάβουν ειδικά μέτρα. Για παράδειγμα, η Γερμανία εγκαθίδρυσε το «Facebook law», που αναφέρεται συγκεκριμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πιο εξελιγμένη

Όχι μόνο η Ευρώπη διαθέτει νομοθεσία σχετικά με την προστασία δεδομένων εδώ και δύο δεκαετίες, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αλλά και μια νέα ενημέρωση στην προστασία προσωπικών δεδομένων τίθεται σε ισχύ αυτή την Παρασκευή. Έτσι, οι νομοθέτες θα είναι πολύ πιο ενημερωμένοι στα θέματα αυτά, σε σχέση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.