Οι τρεις «μεγάλοι» των αμερικανικών αναψυκτικών «καίνε» τις θερμίδες

Οι τρεις «μεγάλοι» των αμερικανικών αναψυκτικών «καίνε» τις θερμίδες
Photo:

Η Coca-Cola, η PepsiCo και η Dr Pepper Snapple θα εστιάσουν σε εκδοχές αναψυκτικών με λιγότερες θερμίδες και μικρότερο μέγεθος.

του Φιλ Γουάχμπα

Η Coca-Cola, η PepsiCo και η Dr. Pepper Snapple δεσμεύτηκαν πρόσφατα να περικόψουν την κατανάλωση θερμίδων από αναψυκτικά ανά άτομο στις ΗΠΑ κατά 20% μέχρι το 2025, μέσω ενός συνδυασμού μάρκετινγκ, διανομής και συσκευασιών. Η απόφαση αυτή αντανακλά την αναγνώριση εκ μέρους των εταιρειών του ρόλου που έχουν παίξει στην αμερικανική κρίση παχυσαρκίας.

Το εθελοντικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε στα πλαίσια του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη, προβλέπει τη διεύρυνση της διαθεσιμότητας αναψυκτικών με λίγες ή και καθόλου θερμίδες, καθώς και σε μικρότερες συσκευασίες. Η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στα 3 εκατομμύρια μηχανήματα αυτόματης πώλησης και ψυγεία που κατέχουν οι εταιρείες σε παντοπωλεία και ψιλικατζίδικα, καθώς και στους ψύκτες αναψυκτικών σε εστιατόρια ταχείας εστίασης, όπως τα McDonald’s. Κάθε εταιρεία αναψυκτικών θα προσφέρει επίσης ακριβείς μετρήσεις των θερμίδων κάθε ποτού, ενώ θα προωθήσει και την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα της υπερβολικής λήψης θερμίδων.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας προηγούμενης δέσμευσης των παραγωγών αναψυκτικών να λιγοστέψουν τον αριθμό θερμίδων στα αναψυκτικά που πουλούν στις σχολικές μονάδες. Μια ανεξάρτητη ανάλυση αυτής της πρωτοβουλίας δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Public Health το 2012 και εντόπισε μείωση κατά 90% των θερμίδων από αναψυκτικά στα σχολεία, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2004-2010.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε σχετικά: «Η δουλειά μας με τις εταιρείες αναψυκτικών για τη μείωση των θερμίδων από αναψυκτικά που διατίθενται στα σχολεία καταδεικνύει τη δύναμη της δημιουργικής συνεργασίας».

Σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, οι εταιρείες αναψυκτικών δεσμεύτηκαν να προάγουν τρόπους μείωσης της λήψης θερμίδων από ποτά μέσω, π.χ., της προώθησης των εμφιαλωμένων νερών, την επέκταση των προϊόντων χαμηλών θερμίδων, και την προσφορά μικρότερων συσκευασιών.

Σημειώστε ότι η Coke, η PepsiCo και η Dr. Pepper προσπαθούν εδώ και καιρό να μειώσουν την έκθεσή τους στα ζαχαρούχα ποτά. Το 2013, οι πωλήσεις αναψυκτικών με ανθρακικό μειώθηκαν κατά 3%· είναι η ένατη συνεχή χρονιά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.