Οι τρεις πυλώνες για το νέο ασφαλιστικό από τη ΝΔ

Οι τρεις πυλώνες για το νέο ασφαλιστικό από τη ΝΔ
Ο πρόεδρος τη ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στους δημοσιογράφους στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική, Τρίτη 31 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στις προτεραιότητες του Κ. Μητσοτάκη είναι η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και η θέσπιση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα αμείβει όσους εργάζονται περισσότερο.

Στη φιλοσοφία «εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερη σύνταξη και αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω» θα στηρίζεται η πρόταση της ΝΔ για το νέο Ασφαλιστικό που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ανατρέποντας έτσι το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου που είναι η τιμωρία της εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, στις προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και η θέσπιση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα αμείβει όσους εργάζονται περισσότερο.

Το νέο σύστημα που αναμένεται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.

Στον δεύτερο πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε έναν προσωπικό τους λογαριασμό μέρος των εισφορών τους μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, η σχετική ρύθμιση εισάγεται για να μη διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας.

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρίτο πυλώνα, που είναι η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση.

Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές χώρες εδώ και χρόνια, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία.