Τρεις τρόποι με τους οποίους η Apple σχεδιάζει να τονώσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της

Τρεις τρόποι με τους οποίους η Apple σχεδιάζει να τονώσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της
epa07036560 A man stands next to an Apple logo during the start of sales of the iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 at the Apple Store in Frankfurt Main, Germany, 21 September 2018. The iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 went on sale on 21 September in Germany. EPA/ARMANDO BABANI

Ο τεχνολογικός κολοσσός αντέδρασε άμεσα στην πτώση της μετοχής της, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική στους αναλυτές.

του Aaron Pressman

Η προειδοποίηση της Apple στις 2 Ιανουαρίου ότι επίκειται πτώση των εσόδων εξαιτίας των πτωτικών πωλήσεων iPhone, ιδιαίτερα στην Κίνα, προκάλεσε σοκ στους επενδυτές και έπληξε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Την επόμενη μέρα, η μετοχή της Apple έπεσε κατά 10%. Και παρόλο που από τότε έχει ανακτήσει το σύνολο των απωλειών εκείνης της ημέρας, παραμένει κατά τουλάχιστον 33% πιο χαμηλά από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στις αρχές Οκτωβρίου.

Έτσι, την περασμένη Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, και ο οικονομικός διευθυντής, Λούκα Μαέστρι, παρουσίασαν σε συνομιλία τους με επενδυτές ένα πακέτο μέτρων για την τόνωση των πωλήσεων και των κερδών, παρόλο που η καταναλωτική δαπάνη σε κάποια μέρη του κόσμου παραμένει πιεσμένη εξαιτίας της οικονομικής στασιμότητας.

«Δεν είναι στο DNA μας να καθόμαστε και απλώς να περιμένουμε τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών… για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας» είπε ο Κουκ, καθώς παρουσίαζε τη στρατηγική και τις τακτικές της Apple. Και η παρουσίαση φαίνεται ότι έπιασε τόπο, εφόσον την ίδια μέρα η τιμή της μετοχής της Apple ανέβηκε κατά 6%, στα 163,76 δολάρια.

Η εταιρεία θέλει καταρχήν να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες. Το τμήμα υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει από το AppleCare και την πλατφόρμα iCloud μέχρι τις πωλήσεις εφαρμογών και ψηφιακών ταινιών, είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της Apple. Τα έσοδα από τον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 19% το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ενώ όλες οι υπόλοιπες πωλήσεις της Apple, από iPhone μέχρι υπολογιστές Mac, μειώθηκαν κατά 7%. Και το περιθώριο κέρδους του εν λόγω τμήματος κινείται στο 63%, εντυπωσιάζοντας τη Γουόλ Στριτ.

Ο Μαέστρι ανέφερε ότι σχεδιάζονται πολλαπλές νέες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, φημολογείται ότι η Apple σκέφτεται να λανσάρει μια συνδρομητική υπηρεσία βιντεοπαιχνιδιών. Επιπλέον, ο Κουκ επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί μια υπηρεσία διαδικτυακών βίντεο που θα παραπέμπει στη γνωστή πλατφόρμα Netflix. «Θα συμμετάσχουμε στον κόσμο του πρωτότυπου περιεχομένου. Έχουμε ήδη υπογράψει μια πολυετή συνεργασία με την Όπρα» είπε ο Κουκ στους αναλυτές.

Παράλληλα, η Apple σχεδιάζει να προσφέρει επιθετικότερες προσφορές για όσους πελάτες επιλέγουν να επιστρέψουν το παλιό τους iPhone στο κατάστημα όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή. Επιπλέον, η εταιρεία λανσάρει σε περισσότερες χώρες προγράμματα με τη δυνατότητα πληρωμής με μηνιαίες δόσεις.