Τρισδιάστατη δίαιτα από τη NASA

Τρισδιάστατη δίαιτα από τη NASA

Σκέψεις για επένδυση σε 3D εκτυπωτή για την διατροφή των αστροναυτών.

Σαν σενάριο του επόμενου «Star Trek», μια εταιρεία στο Τέξας αναπτύσσει έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή τροφίμων για να μαγειρεύουν οι αποστολές της ΝΑΣΑ εν πτήση.

Με την υποστήριξη της Διαστημικής Υπηρεσίας, η System and Materials Corp, με έδρα το Όστιν, πρόκειται να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει έναν εκτυπωτή τροφίμων που μπορεί να δουλέψει και στο διάστημα. «Το σχέδιο», λέει ο Ντέιβιντ Έρβιν, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της εταιρείας, «έχει σκοπό να αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε και να αλλάξουμε τα θρεπτικά στοιχεία ενός τροφίμου και να έχουμε τη δυνατότητα να το εκτυπώσουμε σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας».

Οι εκτυπωτές τριών διαστάσεων δημιουργούν στερεά αντικείμενα αποθέτωντας σταγονίδια ενός υλικού σε στρώματα, το ένα πάνω στο άλλο. Η System and Materials σχεδιάζει να δημιουργήσει πλούσια διατροφικά, αισθητικά ωραία, γευστική συνθετική τροφή, συνδυάζοντας πρωτεΐνες, άμυλα, λιπαρά, με νερό ή λάδι για να παραχθεί μια μεγάλη γκάμα ψηφιακών συνταγών. Όλα τα συστατικά έχουν σχεδιαστεί με εξαιρετικά μεγάλη ημερομηνία λήξης, για να αντέξουν στα μακρινά ταξίδια και την πολυήμερη παραμονή στο διάστημα.

«Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής» αναφέρει η εταιρεία στην έκθεση της προς την ΝΑΣΑ, «θα παρέχει ζεστό, γρήγορο φαγητό, εκτός από εξατομικευμένη τροφή, άρωμα και γεύση. Το μεγαλύτερο προσόν της τεχνολογίας είναι ότι δεν παράγει σκουπίδια, που είναι σημαντικό σε τέτοιες αποστολές». Μακροπρόθεσμα, η εταιρεία θεωρεί ότι τέτοιου είδους εκτυπωτές είναι ένας τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας των τροφίμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό, που αναμένεται να φθάσει τα 12 δισεκατομμύρια στα τέλη του αιώνα.

Διαβάστε ακόμη: Οικονομικός πόλεμος 3D

Η τεχνολογία ίσως αποδειχθεί χρήσιμη και στις ένοπλες δυνάμεις, αφού όπως υποστηρίζει η εταιρεία, «μπορεί να διευκολύνει τον εφοδιασμό του στρατού, την απόρριψη αποβλήτων, τη βελτίωση της επιχειρησιακής του αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στη διάρκεια του πολέμου, παρέχοντας ταυτόχρονα καλής ποιότητας διατροφή στους στρατιώτες».

Για τον Έρβιν, θα φθάσει η ημέρα που οι εκτυπωτές τροφίμων θα παίζουν ρόλο στην καθημερινή δίαιτα και διατροφή. «Το αρχικό σχέδιο», λέει, «είναι να συνεργαστούμε με την ΝΑΣΑ και τους αστροναύτες και μετά, εάν το σχέδιο είναι εμπορικά βιώσιμο να εξετάσουμε άλλες εφαρμογές».

Η έγκριση συμβολαίου 125.000 δολαρίων, διάρκειας έξι μηνών, ακόμα εκκρεμεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, Άλαρντ Μποïτέλ. «Βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο τα σχέδια και μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, μπορεί όμως και όχι. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μια έρευνα επόμενης φάσης, αλλά απέχει ακόμα μερικά χρόνια από το να φθάσει μέχρι το διάστημα».