Τρίτη αξιολόγηση: Απ’ τη φιέστα στη φαρέτρα

Τρίτη αξιολόγηση: Απ’ τη φιέστα στη φαρέτρα
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΘΕΣΜΩΝ

Αξιολόγηση στο Δημόσιο, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις και πρωτογενές πλεόνασμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 

Σήμερα καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα με σκοπό να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την τρίτη αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός, τόσο κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ όσο και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, διεμήνυσε το στόχο της κυβέρνηση για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2017, ωστόσο τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοιποιηθούν δεν είναι εύκολες υποθέσεις.

Καταρχήν, οι θεσμοί έρχονται υπό την σκιά των συρρικνωμένων εσόδων στον προϋπολογισμό με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να τρέχει να μαζέψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5, 5 δισ. ευρώ (μόνο τον Ιούλιο οι οφειλές προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ). Την ίδια ώρα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε ότι αφορά στο στόχο της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Στο υπουργείο Εργασίας έχει καταστεί σαφές ότι οι διατάξεις του νόμου σχετικά με την αδήλωτη και απλήρωτη εργασίας θα περάσουν από κόσκινο ενώ στο επίκεντρο θα τεθεί και το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα βλέμματα του ΥΠΟΙΚ έχουν στραφεί στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ καθώς τα ραβασάκια με την πρώτη δόση που πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν φτάσει στα χέρια των φορολογουμένων αλλά και στα έσοδα από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. 

Επίσης, είναι βέβαιο ότι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων θα απασχολήσει ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 που δεν έπιασε το στόχο δεν υπάρχουν αντιδράσεις προς το παρόν από πλευράς δανειστών αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν από το ΔΝΤ (αν τελικά μπει στο πρόγραμμα) το οποίο δεν αποκλείεται να βάλει στο τραπέζι θέρμα μέτρων για το 2018.  Και μπορεί ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να τόνισε ότι το ΔΝΤ πρέπει επιτέλους να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, νεότερα πάντως δεν πρόκεται να έχουμε επ΄αυτού πρίν τις Γερμανικές Εκλογές και τη Σύνοδο του Ταμείου στις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον.

Τετ α τετ Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ

Όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 25 Σεπτεμβρίου

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο κ. Ντάισελμπλουμ θα βρίσκεται τότε στην Αθήνα.