Τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Νέας Υόρκης (Βίντεο)

Τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Νέας Υόρκης (Βίντεο)

Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος φέρεται να είχε δηλώσει ο δράστης που συνελήφθη - Τέσσερις οι τραυματίες από την επίθεση.

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής στον σταθμό λεωφορείων στη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης (New York Port Authority Terminal), ένα από τα πιο πολυσύχναστα κέντρα μεταφορών της πόλης. Όπως μετέδωσαν ΜΜΕ, οι τραυματίες από την έκρηξη είναι τέσσερις, χωρίς κάποιος να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Την έκρηξη προκάλεσε ένας άνδρας 27 ετών, ο Ακάγεντ Ούλαχ, ο οποίος έφερε πάνω στο σώμα του «έναν υποτυπώδη εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζέιμς Ο’Νιλ. Επρόκειτο για έναν υπήκοο από το Μπανγκλαντές, ο οποίος είπε ότι είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.  Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη, φέρει «σωματικά τραύματα και εγκαύματα», πρόσθεσε ο Ο’Νιλ.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αρχηγός αστυνομίας του Μπανγκλαντές, ο 27χρονος άνδρας είχε λευκό ποινικό μητρώο στο Μπανγκλαντές και επισκέφτηκε για τελευταία φορά την πατρίδα του τον Σεπτέμβριο.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 07:30 (15:30 ώρα Ελλάδας), λιγότερες από έξι εβδομάδες μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που προκάλεσε οκτώ θανάτους και 12 τραυματίες στο νότιο Μανχάταν, στην πρώτη φονική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

1/3

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη ήταν «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας». Ο δήμαρχος είπε πως δεν είναι γνωστά άλλα περιστατικά και ότι πιστεύεται ότι ο ύποπτος έδρασε μόνος του.

Το τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι WABC, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε μια βόμβα σε σωλήνα σε υπόγεια διάβαση στον σταθμό, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο WPIX μετέδωσε πως ένας άνδρας που έφερε «ενδεχομένως έναν δεύτερο μηχανισμό» συνελήφθη σε σήραγγα του μετρό.

Πριν από λίγο η αστυνομία της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ένας ύποπτος έχει συλληφθεί, αλλά δεν ανέφερε το είδος του μηχανισμού που προκάλεσε την έκρηξη. Επιβεβαίωσε όμως πως ο συλληφθείς ύποπτος είναι και ο μοναδικός άνθρωπος που τραυματίστηκε κατά το συμβάν.

Βίντεο που διέρρευσε φέρεται να δείχνει τη στιγμή που άνδρας πυροδοτεί κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε υπόγεια στοά στον σταθμό των λεωφορείων:

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι, ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ενημερωθεί για το συμβάν.

Στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η Αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως σημειώθηκε έκρηξη άγνωστη προέλευσης και πως ορισμένοι συρμοί του μετρό εκκενώνονται.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι έλαβε κλήση για έκρηξη στις 7:19 το πρωί (τοπική). «Υπήρχε συνωστισμός στις σκάλες για να βγούμε έξω», είπε ο Ντιέγκο Φερνάντεζ, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Λιμενική Αρχή. «Όλοι ήταν φοβισμένοι, έτρεχαν και φώναζαν».

Μετά την έκρηξη ζητήθηκε η συμβολή ασθενοφόρων στην περιοχή, ενώ αμέσως εκκενώθηκαν οι συγκοινωνίες και η ευρύτερη περιοχή.

Ο σταθμός του Port Authority είναι ο μεγαλύτερος σταθμός λεωφορείων στις ΗΠΑ, εξυπηρετώντας περίπου 230.000 επιβάτες καθημερινά.