Τσακαλώτος: Είναι συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε και σας έλειψα

Τσακαλώτος: Είναι συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε και σας έλειψα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις στην ολομέλεια της Βουλής , Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο ΥΠΟΙΚ, με ειρωνική διάθεση απάντησε από το βήμα της Βουλής στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την «εξαφάνισή» του μετά το Eurogroup.

«Πρέπει να πω ότι είναι συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε και σας έλειψα. Οι ενημερώσεις γίνοναι από την κυβέρνηση και όταν μιλάει ο κ. Τζανακόπουλος δεν μιλάει για πάρτη του, αλλά για όλη την κυβέρνηση», ανέφερε, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης, ο Ε. Τσακαλώτος, τόνισε ότι θα υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την προσεχή Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, και ως εκ τούτου, η ΝΔ θα έχει τον χρόνο να ξεπεράσει τη στενοχώρια της, διότι δεν θα γίνει αυτό που έλεγε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και διότι δεν θα παρθούν τα μέτρα στο ύψος που έλεγε.

«Θέλω να σας πω ότι όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη που είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε πώς ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση πως δεν θα πάρει νέα μέτρα ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, απάντησε με την αγγλική λέξη “net”, δηλαδή, καθαρά. Παρόλο που εσείς περιμένατε να πάρουμε 2, 4, 6, 8, 10 μέτρα. Καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει. Το είπε ο Π. Μοσκοβισί, “net”», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Δηλαδή, εάν είναι ένα πακέτο 1 δισ. που θα είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφουν στην οικονομία», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε και τη δήλωση του κ. Nταϊσελμπλουμ, ο οποίος είπε ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις ανακατατάξεις του φακέλου φορολογίας και τις ανακατατάξεις εντός του κοινωνικού φακέλου.

«Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά και κάποιοι θα κερδίσουν. Δηλαδή, κάποιοι που τώρα δεν βοηθάμε, και πρέπει να τους βοηθήσουμε, θα τους βοηθήσουμε. Μερικοί μπορεί να χάσουνε, εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση, να περιορίσουμε αυτά που θα χάσουν και να πάρουν κάτι ως αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και επεσήμανε ότι αυτό το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια ήταν βέλτιστο. Ποτέ δεν είπαμε ότι μέσα από το πελατειακό σύστημα φτάσαμε σε ένα κοινωνικό σύστημα, που η αναδιάρθρωσή του ήταν βέλτιστη και άρα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις, τώρα που θα έχουμε μηδέν δημοσιονομική επίπτωση, αλλά θα έχουμε αναδιαρθρώσεις», υπογράμμισε.

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση συζητά ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για να περιορίσει, όχι τη λιτότητα που έρχεται, αλλά τη λιτότητα που υπήρχε, με προγράμματα απασχόλησης.

Ανταλλαγή πυρών με την αντιπολίτευση μέσω… Μάρκ Τουέιν

Ο υπουργός Οικονομικών είχε απαντήσει και νωρίτερα στους υπαινιγμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις αντιπαραθέσεις που λέγεται ότι έχει με τους Τσίπρα και Χουλιαράκη μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

«Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές», φέρεται να είπε ειρωνικά σε συνεργάτες του  επιστρατεύοντας ρήση του λογοτέχνη Μαρκ Τουέιν ώστε να απαντήσει σε κύκλους της ΝΔ που έκαναν λόγο για παράξενη «αφωνία» του τις τελευταίες ημέρες.

Με αυτό τον τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απεκατέστησε τις φήμες και δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με όρους που θα αφήνουν περιθώρια για άσκηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, καθώς και ότι δεν κάμπτεται από πιέσεις και αμφισβητήσεις.

Με ένα tweet απάντησε στον υπουργό Οικονομικών ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας. «Αφού αρέσει στον κ.Τσακαλώτο ο Μάρκ Τουέιν, ας διαβάσει και αυτή τη ρήση του: “Όταν έχεις αμφιβολίες, πες την αλήθεια”, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Κικίλιας.

Χθες, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωναν ερωτήματα για την εξαφάνιση των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς για τον λόγο για τον οποίο δεν ενημέρωσαν για το τι ακριβώς συζητήθηκε ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το Μαξίμου πάντως διέψευσε ότι υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα κάνουν λόγο για «επικοινωνιακό στραπάτσο της ΝΔ».

“Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά” τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ καλώντας εκ νέου τον υπουργό Οικονομικών να τοποθετηθεί για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Απαντώντας στους κύκλους του υπουργού Οικονομικών, η ΝΔ επαναλαμβάνει το ερώτημα “για ποιον λόγο δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας».