Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία – Το χρέος είναι πια βιώσιμο

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία – Το χρέος είναι πια βιώσιμο
epa06827193 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for a meeting for the 20th anniversary of Eurogroup at Castle of Senningen in Luxembourg, 21 June 2018. The Eurogroup will assess the progress achieved by Greece in implementing the prior actions required under the fourth (and the final) review of its programme. EPA/JULIEN WARNAND

Έξοδο στις αγορές και ανάπτυξη για όλους φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Ρώτησε κάποιος αν άξιζε τον κοπο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία, θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές, αλλα συγχρόνως αυτή η κυβέρνηση τουλάχιστον δεν ξεχνά ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα οκτώ χρόνια. Για να αξίζει τον κοπο θα πρέπει πολύ γρήγορα ο λαός να δει πρακτικά αποτελέσματα. Να επιστρέψει η περηφάνια, αλλά να το δει και στην τσέπη του, ότι αυτή δε θα είναι ανάπτυξη για τους λίγους. Και αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Τελείωσε το Εurogroup, πήρε λίγο παραπάνω χρόνο, αλλα τελείωσε με πολύ καλό τρόπο. Είχαμε πει ότι υπήρχαν 4 κομμάτια του παζλ που έπρεπε να δέσουν σήμερα. Και τα 4 λήξανε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Το 1ο ήταν η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Όπως ξερετε το Eurogroup χαιρετίζει ότι τελειώσαμε τα 88 προαπαιτούμενα. Το 2ο κομμάτι ήταν η ολιστική στρατηγική και πάλι τη χαιρετίζει. Το 3ο κομμάτι του παζλ που έληξε ειναι το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ακούσατε Σεντένο και Μοσκοβισί που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο, ότι είναι πραγματα που είτε είναι στο δικό μας αναπτυξιακό είτε βγαίνουν από το 3ο πρόγραμμα. Δεν έχει κανένα νέο όρο».

«Το 4ο κομμάτι του παζλ ήταν που συζητήθηκε πολύ, η συμφωνία για το χρέος. Ακούσατε Λαγκάρντ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Σεντένο, πόσο σημαντικό θεωρούν αυτό το Eurogroup», είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Πήραμε άμεσα να πάνε δέκα χρόνια πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δεκα χρόνια πίσω οι πληρωμές των ομολόγων μας. Συν ότι πήραμε και αυτό που δεν περιμέναμε με το buffer. Μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά τις 15 Αυγουστου με αισιοδοξία», τόνισε και επεσήμανε ότι οι εταίροι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελληνικού χρέους, «άρα είναι έτοιμοι να πάρουν και νέα μέτρα αν χρειαστούν».

«Το μαξιλάρι ασφαλείας που έχουμε θα χρησιμοποιηθεί για να μας καταστήσει ικανούς στο να αναδιαρθρώσουμε το προφίλ των αποπληρωμών τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα το κάνουμε αναλόγως με τις συνθήκες. Δεν έχουμε δει ακόμη πως θα αξιοποιηθεί αυτό το μαξιλάρι ασφαλείας, θα το χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε το προφίλ του χρέους τα επόμενα τέσσερα χρόνια

«Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν μου είχαν κουρέψει 200 δισ. ευρώ από το χρέος, αλλά αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό. Για αυτό είμαι ευχαριστημένος, νομίζω ότι είναι το τέλος της κρίσης, νομίζω ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, θα βγει στις αγορές, θα τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της», είπε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος.

«Ως προς την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές στο εγγύς μέλλον, είχαμε ήδη δυόμιση προσπάθειες για καινούριο χρήμα. Πρέπει όλα αυτά να τα δούμε όχι βραχυπρόθεσμα. Δώσαμε οδηγίες στον οίκο έκδοσης ομολόγων ότι θα πρέπει να βγει 4-5 φορές τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά είναι τεχνοκρατική απόφαση του ΟΔΔΗΧ, όχι πολιτικό το ζήτημα. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσβαση γρήγορα, αλλά το πότε θα γίνει θα είναι απόφαση των αρμοδίων αρχών», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Η ατζέντα αλλάζει από μία ατζέντα που είσαι σε πρόγραμμα και έρχονται οι θεσμοί και συζητάνε για τις λεπτομέρειες της πολιτικής, άρα έχει η ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη ευχέρεια να ασκήσει πολιτική. Δεύτερον υπάρχει η ολιστική στρατηγική. Τρίτον ακόμη και με τα πρωτογενή τα υψηλά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μόνιμα εκ των προτέρων μέτρα. Άρα ενώ το επίπεδο της λιτότητας παραμένει, θα μειώνεται σταδιακά, καθώς θα χρησιμοποιούμε αυτό το χώρο για μειώσεις φόρων ή αυξήσεις δαπανών», είπε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι αρχίζει η διαδικασία εξόδου από τη λιτότητα και πως «τώρα θα αρχίσουμε να δρέπουμε τους καρπούς αυτής της αυξημένης αξιοπιστίας».

Δείτε ακόμη: 

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup: Συμφωνία για την Ελλάδα για δόση, εποπτεία και ελάφρυνση του χρέους

Financial Times: Η Eυρωζώνη κατέληξε σε μια «ιστορική» συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας

Αθανάσιος Βαμβακίδης (BofA): Η Ελλάδα έχει την κύρια ευθύνη για το πεπρωμένο της 

Eurogroup: Συμφωνία για την Ελλάδα για δόση, εποπτεία και ελάφρυνση του χρέους – Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών