Τσακαλώτος: Σώσαμε ένα από τα υψηλότερα αφορολόγητα στην Ευρώπη

Τσακαλώτος: Σώσαμε ένα από τα υψηλότερα αφορολόγητα στην Ευρώπη

"Μηδενική επιβάρυνση ή ωφέλεια έχει, με το νέο φορολογικό, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων".

Διασώσαμε ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Βουλή τονίζοντας ότι με το νέο φορολογικό η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων έχει μηδενική επιβάρυνση ή ωφέλεια.

Περνώντας στην αντεπίθεση στις βολές που δέχθηκε για την μείωση του αφορολογήτου που προβλέπει τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται είπε ότι η περαιτέρω μείωση από τα 9500 ευρώ στα 8800 σε μέσα επίπεδα ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός που έγινε όμως με κριτήριο την οικογενειακή κατάσταση.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έναντι της δικής του πρότασης για αφορολόγητο στα 9100 ευρώ αποφασίστηκε η διάσωση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα των 9500 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά και την μείωση του για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σε σχέση με την δική του πρόταση για το αφορολόγητο των 9100 ευρώ η οικογένεια με δύο παιδιά θα πληρώσει επιπλέον φόρο 200 ευρώ και αυτή με ένα παιδί 100 ευρώ . Τούτο αν λάβει κανείς υπόψιν μόνο την αλλαγή του αφορολόγητου. Διότι αν υπολογίσει κανείς το νέο φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνοντας και την νέα φορολογική κλίμακα αλλά και την νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης τότε το 99% των νοικοκυριών έχει μηδενική επιβάρυνση ή ελάφρυνση.

Καταλήγοντας στην επιχειρηματολογία του για το αφορολόγητο είπε προς την ολομέλεια « Αμφισβητεί κανείς ότι το αφορολόγητο είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη; Ακόμη και με την μειώσεις μια Αριστερή Κυβέρνηση διατήρησε ένα από τα υψηλότερα αφορολόγητα» .

Τόνισε επίσης ότι οι ελαφρύνσεις από το φορολογικό φαίνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών αφού για εισοδήματα μέχρι και 20000 ευρώ λόγω της ενιαίας κλίμακας φορολογίας ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 26% που ισχύει σήμερα στο 22% .

Θεώρησε επίσης νίκη και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης των 386 ευρώ την οποία δεν ήθελε σε καμία περίπτωση το ΔΝΤ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σημειώνοντας ότι η Ελλάδας « έχει πείσει τους πάντες ότι έχει πραγματοποιήσει αυτά τα για τα οποία έχει δεσμευτεί».

Τόνισε ότι πλέον ότι υπάρχει ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί και απευθυνόμενος στο σώμα αναρωτήθηκε αν όλοι συμφωνούν να ληφθούν άμεσα τα προληπτικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ θεωρώντας ότι με τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο του 1,5% του ΑΕΠ .

Αναφερόμενος ειδικότερα στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε ότι μπορεί να ερμηνευτεί και ως πίεση προς την Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους κα όχι μόνο απαίτηση για νέα μέτρα.

Τέλος επιτέθηκε στην τακτική που τηρεί η Γερμανίας τονίζοντας « Η Γερμανία θα καταλάβει ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να θέλει την συμφωνία , το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και παράλληλα να δώσει το ελάχιστο δυνατό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Πηγή: news247.gr