Τσακαλώτος: Θετικά μέτρα από το 2019 εάν πετύχουμε πλεόνασμα 3,5%

Τσακαλώτος: Θετικά μέτρα από το 2019 εάν πετύχουμε πλεόνασμα 3,5%
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στην Συνεδρίαση του Eurogroup που γίνεται στη Βαλέττα, Παρασκευή 7 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/European Union/STR

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Τι είπε για αντίμετρα.

 

«Υπάρχουν συμβιβασμοί αλλά και πράγματα που μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας να υπάρχουν και πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό. Ωστόσο η συμφωνία για τα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα», δήλωσε μετά το τέλος του Eurogroup της Μάλτας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επί της αρχής συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα στην οποία κατέληξε το Eurogoup αφορά θετικά μέτρα το 2019 , ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019 , ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020 , ύψους 1% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά – θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα εργασιακά περιλαμβάνονται μέσα στους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας του Eurogroup. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι συμφωνήθηκε πως δεν θα υπάρχει νομοθέτηση της ανταπεργίας (lock-out), ότι παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις στο 5%, ενώ η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις θα γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2018, με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Επίσης, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρξει μια έκθεση αξιολόγησης για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018. Σε αυτή τη βάση θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός ή εκτός στόχων και αν θα χρειαστεί τα μέτρα του 2020 να μεταφερθούν το 2019. Ο υπουργός προσέθεσε, πάντως, ότι μετά τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει βγει από το Μνημόνιο, χωρίς επιτήρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στη σχετική απάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή προέχει να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελούν την «άλλη μεριά του νομίσματος» για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Όσον αφορά το πακέτο των θετικών μέτρων, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το 2019 θα φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μέτρα κυρίως από τη μεριά των δαπανών που θα αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, καθώς και μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, για τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα, αλλά και ένα επενδυτικό πακέτο.

Σχετικά με τα θετικά μέτρα το 2020, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα είναι από τη μεριά των φόρων με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στο φόρο εισοδήματος. Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι μόνο όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, καθώς και η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018 θα εφαρμοστεί το συνολικό πακέτο των περιοριστικών μέτρων και των θετικών μέτρων που συμφωνήθηκε επί της αρχής στη Μάλτα.

Λήθηκε η παρεξήγηση με τον Ντάισελμπλουμ

Στήριξη στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπολουμ, παρείχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτηρίζοντας «λήξαν» το θέμα που προκλήθηκε με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών σε γερμανική εφημερίδα.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup σχετικά με τις δηλώσεις του που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «αυτό το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν» και ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει εμπιστοσύνη στην προεδρία του κ. Ντάισελμπλουμ.

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν, ήταν ειλικρινής και εξήγησε ότι χρησιμοποίησε λάθος λέξεις ή πως δεν ήθελε να πει αυτό», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Παρατήρησε, μάλιστα ότι κανένας υπουργός δεν έλαβε τον λόγο γι΄ αυτό το θέμα μετά την τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ, κάτι το οποίο δείχνει ότι «όλοι εκτιμούν το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ανοιχτά το λάθος του».