Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ να καλέσουν και τον ISIS στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ να καλέσουν και τον ISIS στις ειρηνευτικές συνομιλίες
epa05451699 Mevlut Cavusoglu (L), Turkish Foreign Minister and Sartaj Aziz (R) the Advisor to Pakistani Prime Minister on Foreign Affairs, laugh during a joint press conference in Islamabad, Pakistan, 02 August 2016. Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu arrived in Islamabad on 02 August to discuss issues of mutual interest and regional security. EPA/T. MUGHAL
Αν η Ουάγισγκτον επιμένει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Κούρδοι της Συρίας, τότε ίσως θα έπρεπε να προσκληθούν και οι Τζιχαντιστές.

Του Λευτέρη Σαββίδη

Έντονα επικριτικός, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σχολίασε πως αν η Ουάγισγκτον επιμένει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Κούρδοι της Συρίας, τότε ίσως θα έπρεπε να προσκληθούν και οι Τζιχαντιστές στην Αστάνα.

Η Ουάσιγκτον θα είναι προσκεκλημένη να συμμετέχει στις συζητήσεις για τη Συρία, που ξεκινούν στην Αστάνα του Καζακστάν στις 23 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε όμως πως η Τουρκία δεν θα ανεχτεί πρόσκληση του PYD, της ομάδας των Κούρδων ανταρτών στη Συρία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή την οποία και μεταφέρει το δίκτυο Daily Sabbah, ο Τούρκος υπουργός ειρωνεύτηκε τις ΗΠΑ, λέγοντας πως μπορούν αν θέλουν να καλέσουν και την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στις ειρηνευτικές συζητήσεις, εφόσον επιμένουν στη συμμετοχή της τρομοκρατικής, όπως τη χαρακτήρησε, ομάδας των Κούρδων ανταρτών.

Το σχόλιο Τσαβούσογλου, έρχεται έπειτα από τις συστάσεις του εκπροσώπου του State Department για συμμετοχή του PYD στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο τείνει χείρα βοηθείας προς τη διοίκηση Τραμπ, καλώντας τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ στις συζητήσεις.

Μέχρι στιγμής, στην πρωτεύουσα του καζακστάν αναμένονται το καθεστώς Άσαντ και η λεγόμενη μετριοπαθής αντιπολίτευση. Οι συζητήσεις αναμένεται να λάβουν χώρα στις 23 Ιανουαρίου και παρατηρητές σε αυτές θα είναι η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν. Η Άγκυρα θεωρέι την οργάνωση PYD, παρακλάδι του PKK και ως εκ τούτου ευθεία απειλή για την ίδια. Αντίθετα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία με τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας σε σειρά επιχειρήσεων ενάντια στον Isis.

Διαβάστε επίσης: Ακιντζί: Αν η εργασία μας καταλήξει σε αποτυχία θα είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος

Πηγή: News247