Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε για πολλά χρόνια»

Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε για πολλά χρόνια»

«Η κυβέρνηση μου θα αναδιανείμει τους υπάρχοντες πόρους, προκειμένου να στηρίξει τους αδύναμους».

Σε δημόσια συζήτηση στο «Μπρούνο Κράισκι Φόρουμ για το Διεθνή Διάλογο» στη Βιέννη, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «εμείς δεν σκοπεύουμε να κυβερνήσουμε για τρεις μήνες, αλλά για πολλά χρόνια, είμαστε έτοιμοι, αισθανόμαστε έτοιμοι και κυρίως έχουμε τη γνώση και θέλουμε να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο, αυτή την ευθύνη».

Ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η κυβέρνηση του είναι να αναδιανείμει τους υπάρχοντες πόρους, «προκειμένου να στηρίξει τους αδύναμους, ώστε να μην πηγαίνουν τα παιδιά πεινασμένα στο σχολείο, ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και στο νερό, στα βασικά αγαθά».

Ακολούθως θα ξεκινήσει μια «ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους για να βρεθεί μια λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, έχοντας καταθέσει βεβαίως συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων και εκεί θα χρειαστεί τη βοήθεια της ευρωπαικής κοινής γνώμης».
Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πως το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα «δεν βγαίνει», διότι, όπως είπε, για να βγει πρέπει να κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία, να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος, να σταλούν στο εξωτερικό 500.000 Ελληνες για να μειωθεί η ανεργία.

Ακόμη επισήμανε πως χρειάζεται να βρεθεί από κοινού μέσα από μια διεθνή διάσκεψη μια συμφωνία για το χρέος, ώστε διαγράφοντας ένα μεγάλο μέρος του να γίνει βιώσιμο και οι αγορές να μπορούν να ξαναχρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως από τα 200 δισεκατομμύρια και πλέον που έχει λάβει η Ελλάδα σε πρόγραμμα διάσωσης τα τελευταία τρία χρόνια, μόλις το 1,5% των χρημάτων αυτών πήγε στην πραγματική οικονομία, ενώ το υπόλοιπο 98% περίπου έχει δοθεί για να κλείσουν τρύπες στις τράπεζες και για την αποπληρωμή τόκων παλαιότερων δανείων.

Τσίπρας: «Ηλεκτροσόκ για όλους η δολοφονία του Φύσσα»

«Το φίδι βγήκε από το αυγό και μας απειλεί όλους»
Όσον αφορά τη δράση της Χρυσής Αυγής, ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», προειδοποιεί πως «το φίδι βγήκε από το αυγό του και μας απειλεί όλους». Σημειώνει ότι ως μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεωρεί τη Γερμανία, ούτε μια νέα εκλογική νίκη των συντηρητικών εκεί, αλλά την ενίσχυση του δεξιού εξτρεμισμού, κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τη χρηματοπιστωτική πολιτική των ΗΠΑ ως πρότυπο για την Ευρώπη», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως οι ΗΠΑ έχουν βαδίσει έναν καλύτερο δρόμο, χαρακτηρίζοντας τη χρηματοπιστωτική πολιτική της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας ως πρότυπο για την Ευρώπη.Ο ίδιος πιστεύει πως, στην πρόσφατη συνάντησή του με το μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γκερκ ‘Ασμουσεν αναγνώρισε ότι η πολιτική λιτότητας έχει φθάσει στα όριά της.

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, όταν το συνολικό χρέος της χώρας βρισκόταν στο 110% του ΑΕΠ και σήμερα είναι στο 170%, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, 60% των νέων δεν έχουν εργασία και παρόλα αυτά η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιμένει στη συνέχιση αυτού του προγράμματος λιτότητας.

Στήριξη του προγράμματος ζήτησε ο Άσμουσεν από τον Τσίπρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Βιέννη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη και «η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, θα αναγνωρίσει ότι είμαστε η ελπίδα για μια άλλη ΕΕ».