Τσίπρας: Ήρθε η ώρα οι τράπεζες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα οι τράπεζες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησε για το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, το χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια με τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Έφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όμως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των “κόκκινων” δανείων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα του χρέους, εξέφρασε φόβους ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη «πυξίδα» τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι με την στάση που τηρεί η κυβέρνηση, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου και σημείωσε «την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα».

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του κόμματος πως «δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο» και είπε ότι τη διαπραγμάτευση για το χρέος «μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία».

«Επαναλαμβάνω λοιπόν την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο. Πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους. Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των stress tests και την ενημέρωση που είχε από τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης, ενώ υπενθύμισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δισ. ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δισ. ευρώ που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση; Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;».

Για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα.