Τσίπρας: «Μαριονέτα του κ. Μπαρόζο» ο Αντ. Σαμαράς

Τσίπρας: «Μαριονέτα του κ. Μπαρόζο» ο Αντ. Σαμαράς

Για θέματα διμερούς συνεργασίας και τις ευρωρωσικές σχέσεις συζήτησε στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Για θέματα Ευρώπης και ελληνορωσικής συνεργασίας συζήτησαν σήμερα στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

Κατά τη διάρκεια της αναλυτικής ενημερωτικής συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν τόσο για τις ευρωρωσικές και τις γερμανορωσικές σχέσεις, όσο και για θέματα διμερούς συνεργασίας.

Εξερχόμενος από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, έκανε λόγο για μία εξαιρετικά ουσιαστική συνάντηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο παρελθόν είχε λείψει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ενώ η ρωσική πλευρά επισημαίνει ότι υπάρχουν «πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα. Υπογραμμίσαμε τις ανησυχίες μας, τις συμπτώσεις και τις διαφωνίες μας με τη ρωσική πλευρά, κυρίως, όμως, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση σε αυτή την κρίση. Και την ανάγκη, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναδειχθούν ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις, η διπλωματική οδός και όχι οι κυρώσεις και η κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε ακόμη: Αυτοδιοικητικές Eκλογές 2014 στο FortuneGreece.com

«Τις τελευταίες μέρες, επίσης, είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε την άποψη ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης και ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε και στο χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times με το παρασκήνιο από τη Σύνοδο των Καννών του 2011.

«Αυτό το λέω, διότι το μεγάλο έλλειμμα σήμερα της Ευρώπης, είναι το έλλειμμα της δημοκρατίας. Και αυτό φαίνεται και από τις χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times. Η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη “μαριονέτα” του κ. Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό, έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική; Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο. Και οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες. Στη δημοκρατία πάνω απ’ όλα, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την προκοπή. Διότι προκοπή χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει. Άρα, λοιπόν, το μήνυμα που στέλνουμε, είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας».

Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντάται με την ηγεσία της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) και αργότερα αναχωρεί για την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Πώς τελείωσε η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου