Τσίπρας: Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

Τσίπρας: Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Α) μιλάει κατά την διάρκεια της βράβευσης του από την Επιτροπή της Politique Internationale με το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique), την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι την Πέμπτη και την Παρασκευή. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Για την ανάγκη του ο εκδημοκρατισμού της Ευρωζώνης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Παρίσι.

Για αλλαγή της Ευρώπης σε μια κατεύθυνση δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, και προόδου, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού.

Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, που θα βασίζεται σε αληθινά δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς μας στη διαδικασία λήψη των αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση, η οργανική ενότητα της οποίας προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης».

Γι αυτό το λόγο, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης».

«Είναι επίσης αναγκαίο, τόνισε να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να κλείσουμε το δρόμο στους φορολογικούς παραδείσους, που συνιστούν νόμιμο τρόπο παραβίασης της νομιμότητας – όσο οξύμωρο και αν ακούγεται».

Γι αυτό και πιστεύω, τόνισε, πως ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων που αποφασίσαμε πριν λίγες μέρες στο Γκέτεμποργκ δε πρέπει να μείνει στα χαρτιά αλλά να ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

Και τέλος πιστεύω ότι είναι αναγκαίο, ανέφερε ο πρωθυπουργός «να ενισχύσουμε αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας προς στους Ευρωπαίους πολίτες με τη συγκρότηση ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης με ουσιαστικές αποφασιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες».

Τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες, ανέφερε και τόνισε πως «εμείς όμως παρά τη πρωτοφανή πίεση, Παραμείναμε στην Ευρώπη, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Γι αυτό, η ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού δεν είναι ένα σύνηθες ρητορικό σχήμα.

Είναι μια διαρκής και επίπονη συγγραφή κεφαλαίων της ίδιας της Ιστορίας της» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.