Τσίπρας: Προχωράμε σε παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των αδικιών

Τσίπρας: Προχωράμε σε παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των αδικιών
epa07100593 Greece's Prime Minister Alexis Tsipras arrives for the European Council summit in Brussels, Belgium, 17 October 2018. European Union leaders will meet during a dinner to discuss a possible Brexit deal. EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι οι φουρτούνες και να αποφασίσουμε ποια διαδρομή θέλουμε να έχει το καράβι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Νομοθετούμε διαρκώς μία σειρά από παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής περιόδου» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κάλυμνο όπου παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Θα προχωρήσουμε, τόνισε  σε ακόμη περισσότερες ώστε να βελτιωθεί σταδιακά η ζωή των πολιτών και ειδικά εκείνων – όπως είπε – που πέρασαν δύσκολες μέρες για να εξέλθουμε από την κρίση.

 «Η αποκατάσταση των αδικιών είναι το πρώτιστο  καθήκον. Πρέπει να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε το μέλλον του τόπου που αξίζει καλύτερα. Πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι οι φουρτούνες και να αποφασίσουμε ποια διαδρομή θέλουμε να έχει το καράβι».

Το δικό μας όραμα, πρόσθεσε, «είναι μία Ελλάδα δημοκρατική, μία Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισομερούς και της δίκαιης ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε ότι «η Κάλυμνος έχει παράδοση σε ανθρώπους που άφησαν τη ζωή τους στη θάλασσα και ήταν αυτονόητο αίτημα η ίδρυση της Ακαδημίας εδώ».

Δεσμεύτηκα, πρόσθεσε,  και για μια νέα μέρα που ξημερώνει για τον τόπο μας  είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «δεν είναι άλλη από την 21η Αυγούστου, όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ημέρα που σηματοδοτεί την «έξοδο από την σκληρότερη περίοδο της ιστορίας μας».

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να μπουν γερά θεμέλια», τόνισε, προσθέτοντας ότι το πρώτο είναι το θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, μια συνειδητή επιλογή εγκατάλειψης των περιοχών εκτός των αστικών κέντρων και, φυσικά, των νησιών» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ειδικά για τα νησιά το μοναδικό πάγιο ενδιαφέρον της κεντρικής κυβέρνησης αφορούσε τον τουρισμό.

«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, να εγκαταλείψουμε αυτή την πολύ κακή παράδοση και να στηρίξουμε έμπρακτα τα νησιά μας» τόνισε. Όπως είπε, αυτό θα γίνει, αναβαθμίζοντας τις υποδομές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, στηρίζοντας τις δομές υγείας και παιδείας και στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο. «Εδώ κτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, όχι στην πρωτεύουσα» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταφορικό ισοδύναμο

Βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής, είπε, είναι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. «Είναι ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, καθώς εφαρμόζεται σε μεταφορά επιβατών, προϊόντων και καυσίμων».

Συγκεκριμένα τόνισε, «τρέχει» ήδη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κάλυμνος.  Από 1/1/2019, επίσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά. Το μέτρο επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκατ. ως και το 2021».

Η περίπτωση της Καλύμνου αποδεικνύει τα οφέλη αυτού του μέτρου, είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς, από 1/7/2018 μέχρι τώρα (3/12/18) γράφτηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια.

Επίσης, ανέφερε ότι αναφορικά με τις επιχειρήσεις του νησιού, στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις και έχουν καταχωρισθεί 2.487 παραστατικά (τιμολόγια μεταφοράς δηλαδή), δαπάνη που αντιστοιχεί σε 262.646,48 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις, για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, πρόκειται να λάβουν επιστροφή, χάρη στο μέτρο, 150.620 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 57,35% της συνολικής δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει.

Κατά μέσο όρο, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.642,46 ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής. Αν κανείς κάνει την αναγωγή στο έτος, ο μέσος όρος προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση, εξήγησε ο πρωθυπουργός.