Τσίπρας (Προοδευτικό Φόρουμ): Κάλεσμα για νέα αριστερά στην Ευρώπη

Τσίπρας (Προοδευτικό Φόρουμ): Κάλεσμα για νέα αριστερά στην Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην διήμερη συνάντηση με τίτλο «Ενώνοντας Δυνάμεις για μία Άλλη Ευρώπη» για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και την προοπτική της ενωτικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων που γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων και δεξαμενών σκέψης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Πρασίνων, Σάββατο 17 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Η οικονομική κρίση του 2008 στην ΕΕ έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που οι προοδευτικές δυνάμεις ανά την ήπειρο, εδώ και χρόνια είχαν επισημάνει».

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια Ευρώπη που σήμερα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και το μέλλον της βρίσκεται υπό διακύβευση καταγράφηκε στη διήμερη Διεθνή Συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η οικονομική κρίση του 2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που οι προοδευτικές δυνάμεις ανά την ήπειρο, εδώ και πολλά χρόνια είχαν επισημάνει, όπως το δημοκρατικό έλλειμμα, την ατολμία σε επίπεδο θεσμικής ολοκλήρωσης, την έλλειψη αλληλεγγύης και συνευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη.

«Οι ριζοσπαστικές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δώσουμε τις δικές μας εξηγήσεις για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας αν θέλουμε να ηγεμονεύσουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Οι συνέπειες των συντηρητικών πολιτικών

Σήμερα, η Ευρώπη που βαδίζει δειλά στη «μετά την κρίση» εποχή, βλέπει στην επικράτειά της, τις συνέπειες των πράξεων των συντηρητικών πολιτικών της ηγεσιών», τόνισε.

«Η Ευρώπη βλέπει τους οπαδούς του εθνικού απομονωτισμού, όχι απλά να κερδίζουν έδαφος αλλά και να πετυχαίνουν ισχυρά πλήγματα έναντι της Ευρωπαϊκής ιδέας, όπως στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Βλέπει τους κάθε λογής δημαγωγούς, να εκμεταλλεύονται τις δομικές αδυναμίες της Ένωσης και να αποκτούν πρωτοφανή πολιτική και εκλογική επιρροή.

Βλέπει κράτη μέλη της Ένωσης, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, να αγνοούν τις αρχές και τις συμφωνίες της και να ορθώνουν τείχη και φράχτες, απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου και της τρομοκρατίας, που ψάχνουν καταφύγιο και μια νέα ζωή στις χώρες της Ευρώπης.

Βλέπει την ακροδεξιά, να αυξάνει διαρκώς την εκλογική της βάση αλλά και την επιχειρησιακή της δράση, με στόχο πάντα τους αδύναμους, τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους συνδικαλιστές και όποιον η φρικτή ιδεολογία της κατατάσσει ως εχθρό του εκάστοτε έθνους».

Νέα ευρωπαϊκή Αριστερά

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή Αριστερά ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη μιας νέας Αριστεράς στην Ευρώπη, που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις αλλά και τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων», η οποία θα πρέπει να είναι «πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ό,τι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή, πιο οικολογική, πιο δικαιωματική και αντιεθνικιστική από ό,τι ο μέσος όρος της σημερινής παραδοσιακής ευρωπαϊκής Αριστεράς», υπογράμμισε.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Πρασίνων και η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι οι τρεις πόλοι της προσπάθειας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία τόνισε πως οι ευθύνες της για την πρόσδεση στο άρμα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και στο παρόν, είναι δεδομένες, ωστόσο υπογράμμισε πως «είναι δεδομένο ότι η συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη, περνά μέσα από τις επιλογές και των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας».

Συμπόρευση και προοπτική στη νέα γενιά

«Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας, για να κερδηθούν είναι προϋπόθεση η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των δυνάμεων της οικολογίας», υποστήριξε εξάλλου ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η κρισιμότερη παράμετρος στην προσπάθεια γι’ αυτή τη συμπόρευση είναι η προοπτική που πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά και παρατήρησε:

«Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο έφερε τα ιστορικά υψηλά στην ανεργία των νέων. Το σχέδιο της ακροδεξιάς υπόσχεται μονάχα φόβο, μίσος και διχασμό. Είναι, λοιπόν, ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να δώσουν τη μάχη για την Ευρώπη που θα χωρά τα όνειρα και τους στόχους των επόμενων γενιών».