«Tσουχτερό» το πείραμα εξάωρης εργασίας στη Σουηδία

«Tσουχτερό» το πείραμα εξάωρης εργασίας στη Σουηδία

Το κόστος του μοντέλου ίσως ξεπεράσει τα οφέλη.

Οι εργαζόμενοι στη Σουηδία ανυπομονούν να ξεκινήσει το πείραμα εξάωρης καθημερινής εργασίας, ωστόσο τα άσχημα νέα είναι ότι το κόστος του μοντέλου ίσως ξεπεράσει τα οφέλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διετούς πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο Gothenburg της Σουηδίας για να μειώσει τις οκτώ ώρες καθημερινής εργασίας στον οίκο ευγηρίας Svartedalen, η πόλη αναγκάστηκε να προσλάβει 17 επιπλέον εργαζόμενους με κόστος 12 εκατ. κορωνών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονταν πιο υγιείς, πράγμα που ελάττωσε την απουσία για λόγους υγείας, καθώς και ότι βελτιώθηκε η φροντίδα των ασθενών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Έχει να κάνει απόλυτα με τα υψηλότερα κόστη», εξήγησε ο Ντάνιελ Μπέρνμαρ, τοπικός πολιτικός που είναι υπεύθυνος για την φροντίδα των ηλικιωμένων στην πόλη του. «Είναι υπερβολικά πολύ ακριβό να έχεις ένα γενικό περιορισμό των εργάσιμων ωρών μέσα σε ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

Το πείραμα του Gothenburg δεν είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στη Σουηδία, ενώ παρακολουθείται στενά από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από τους υπερασπιστές των μικρότερων ωραρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο εργάσιμος χρόνος έχει μειωθεί στη χώρα τον τελευταίο αιώνα, δεν υπάρχουν σχέδια για παγίωση αυτού του μοντέλου σε εθνικό επίπεδο.

«Προσωπικά πιστεύω στις λιγότερες εργάσιμες ώρες ως μακροπρόθεσμη λύση. Όσο πλουσιότεροι γινόμαστε, τόσο χρειάζεται να εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον πλούτο και με άλλους τρόπους, αντί για ένα πιο καινούριο αυτοκίνητο ή υψηλότερη κατανάλωση», κατέληξε ο Μπέρνμαρ.