«Τσουνάμι» κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας από ΕΕ και ΗΠΑ

«Τσουνάμι» κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας από ΕΕ και ΗΠΑ

Εντείνεται η πίεση στον Πούτιν να αλλάξει πολιτική στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να στοχεύει για πρώτη φορά και επιχειρηματίες του περιβάλλοντός του.

Νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, βάζοντας στη «μαύρη λίστα» τρεις τράπεζες και ένα ναυπηγείο. Νωρίτερα, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για πρώτη φορά να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζών και αμυντικών βιομηχανιών με αφορμή τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στους αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.

Βάσει της συμφωνίας των Ευρωπαίων, εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Η ΕΕ αποφάσισε ακόμη να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας. Παράλληλα η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βάλει εναντίον των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Ρωσίας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να δράσει ώστε να τιμωρήσει τις ρωσικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία, τόνισαν διπλωμάτες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η Ουάσινγκτον απαγορεύει στο εξής στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, τη Bank of Moscow και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες. Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών, εκτός από την Sberbank.

Επιπροσθέτως επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Οι ΗΠΑ θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος, ενώ απαγορεύουν και τις δοσοληψίες μαζί της.

Την ανακοίνωση έκανε από τον κήπο του Λευκού Οίκου ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως οι κυρώσεις θα πλήξουν τους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της οικονομίας της Ρωσίας.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει την πορεία αυτή, το κόστος για τη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη ρωσική οικονομία. Σύμφωνα με τον Ομπάμα πάντως, η επιβολή νέων κυρώσεων και οι πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν στη Μόσχα με αυτόν τον τρόπο, δεν σημαίνουν πως θα υπάρξει και ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τέλος, χαιρέτισε τα παρόμοια μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, έστειλε μήνυμα στη Μόσχα πως οι οικονομικές κυρώσεις που ενέκριναν οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν μία «ισχυρή προειδοποίηση», όμως μπορεί να αρθούν εάν οι ηγέτες της Ρωσίας σταματήσουν να αποσταθεροποιούν την Ουκρανία.

«Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται προς τους ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας: η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας θα έχει τεράστιο κόστος στη ρωσική οικονομία», επιβεβαίωσε ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για μια ισχυρή προειδοποίηση» εκτίμησε ο Ρομπάι. «Η προσάρτηση εδαφών και η εσκεμμένη αποσταθεροποίηση μια γειτονικής χώρας δεν θα γίνουν ανεκτές στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Και όταν η βία οδηγεί στον θάνατο σχεδόν 300 αθώων πολιτών που σκοτώθηκαν στο αεροσκάφος που μετέβαιναν από την Ολλανδία με προορισμό τη Μαλαισία, η κατάσταση επιβάλλει μια αποφασιστική απάντηση», εξήγησε ο Ρομπάι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατήγγειλε την κακή πρόθεση των Ρώσων ηγετών. «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στη Νορμανδία και αλλού δεν έχουν τηρηθεί και οι εκκλήσεις μας παρέμειναν νεκρό γράμμα» επισήμανε. Και «τα όπλα και οι μαχητές συνεχίζουν να ρέουν στην Ουκρανία από τη Ρωσία» τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει εντούτοις έτοιμη να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να επαναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία εφόσον εκείνη δεσμευτεί να συμβάλει δραστικά και χωρίς αμφισημίες στην εύρεση μιας λύσης στην ουκρανική κρίση» κατέληξε.

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την απόφαση και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας δεν ήταν αποδεκτές ενέργειες.

«Πλέον επαφίεται στη ρωσική ηγεσία να αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει στο δρόμο της αποκλιμάκωσης και της συνεργασίας. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις μπορεί να αναθεωρηθούν», συνέχισε η Μέρκελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να ληφθούν και νέα, επιπρόσθετα μέτρα.

Διαβάστε ακόμη:

Αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

«Η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα» λένε οι ΗΠΑ