Τζανακόπουλος: Διαψεύσαμε τα σενάρια καταστροφής για την αξιολόγηση

Τζανακόπουλος: Διαψεύσαμε τα σενάρια καταστροφής για την αξιολόγηση
Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη σημερινή τακτική ενήμέρωση των πολιτικών συντακτών στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, Πέμτπη 9 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο κυβερνητικός προέβλεψε εμπρόθεσμο κλείσιμο της αξιολόγησης και σύντομα νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σκληρή επίθεση εξαπολύει η κυβέρνηση στους εκδότες κ.κ. Μαρινάκη, Αλαφούζο και Αναστασιάδη, με αφορμή το ζήτημα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ. Ένα από τα ζητήματα που, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβέρνηση πέτυχε να κλείσει με θετικό τρόπο στην πρώτη φάση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη την αγωνία των δημοσιογράφων, καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα με τον ΕΔΟΕΑΠ και πως «το δυστύχημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο οι κατ’ εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων βρίσκονται για άλλη μία φορά απέναντι». Καταλόγισε στους δημοσιογραφικούς ομίλους των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου, Αναστασιάδη και Κουρτάκη ότι «πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, όσο και την πλήρη αδιαφορία τους για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου και όλων των εργαζόμενων στον Τύπο».

Όπως τόνισε, πλέον καθίσταται σαφής η κοινή βούληση όλων των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην διαδικασία της γ’ αξιολόγησης. Σχολίασε, δε, ότι παρά τον «παροξυσμό καταστροφολογίας» από αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ, «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί δίχως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα». Έθεσε το ερώτημα εάν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει ή όχι την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος και καταλόγισε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της «διαρκείς παλινωδίες», φέρνοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της ασφάλειας. Προανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις για τα θέματα ασφάλειας την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή και πως εκεί θα τεθούν και τα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη «για την κάλυψη που παρέχει στον κ. Αυγενάκη».

Ανέφερε, ακόμη, ότι κατατέθηκε η υποψηφιότητα του σημερινού υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπη

Αναλυτικά:

Κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι από την ολοκλήρωση, την προηγούμενη Παρασκευή, της πρώτης φάσης των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, «πλέον, καθίσταται σαφής η κοινή βούληση όλων των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης».

Όπως υπογράμμισε, ήδη έχουν κλείσει με θετικό τρόπο μία σειρά από ζητήματα:

– Η ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα 120 δόσεων, με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%. Σε αντιστοίχηση με αυτήν τη ρύθμιση θα εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

– Η ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες συμφωνήθηκε η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, τόσο για τον/την σύζυγο, όσο και για τα τέκνα.

– Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, για τον οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα ρύθμιση όσον αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Δριμεία κριτική προς τη ΝΔ 

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, φτιάχνοντας σκιάχτρα και πως «μετά τα αποτυχημένα σενάρια του φιλοεπενδυτή ηγέτη, του προστάτη των αρίστων και του πολέμιου της οικογενειοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει μία εικόνα σύγχυσης και αδιεξόδου».

Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη «διαρκείς παλινωδίες», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «τις τελευταίες μέρες καταθέτουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την έξαρση βίας και ανομίας στη χώρα, την ίδια στιγμή, όμως, δίνουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για μία σειρά επιτυχίες της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας θα δοθούν από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή στη Βουλή και πως εκεί θα τεθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα και προς τον κ. Μητσοτάκη «για την κάλυψη που παρέχει στον κύριο Αυγενάκη, ο οποίος φέρεται ότι διατηρούσε ειδικές σχέσεις και παρείχε εξυπηρετήσεις σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου».

Προχωράμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη χώρα

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένα βήματα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη χώρα, για ένα αξιόπιστο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο», επίκεντρο του οποίου, όπως είπε, «είναι η διαβούλευση και οι συνεργασία με τους φορείς κάθε περιοχής και φυσικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτή η λογική είναι που διαπερνά τη διεξαγωγή των περιφερειακών συνεδρίων ανά τη χώρα».

Υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα «διεξήχθη, με μεγάλη επιτυχία, το συνέδριο στην Ήπειρο» και πρόσθεσε πως εντείνεται η προετοιμασία για το επόμενο συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, ενώ θα ακολουθήσει το συνέδριο των Ιόνιων Νήσων στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.