Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορεί την CIA για «kαταστροφική ανικανότητα»

Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορεί την CIA για «kαταστροφική ανικανότητα»
epaselect epa05422266 Founder of Wikileaks, Julian Assange (screen), who has taken refuge in the Ecuadorian embassy in London since 2012, participates in a discussion by video conference, organized on the occasion of the 60th anniversary of the College of Journalists of Chile, an event attended by prominent journalists, activists, social leaders and scholars from Latin America and the world in Santiago de Chile, Chile, 12 July 2016. EPA/MARIO RUIZ

Ο ιδρυτής των Wikileaks κατηγόρησε την υπηρεσία πληροφοριών για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα ευαίσθητα δεδομένα παρακολουθήσεων.

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγόρησε σήμερα την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA για “καταστροφική ανικανότητα” επειδή είχε αποθηκεύσει ευαίσθητα δεδομένα σε ένα και μοναδικό “σημείο”.

“Είναι μια πράξη καταστροφικής ανικανότητας να δημιουργείς ένα τέτοιο οπλοστάσιο και να το φυλάς στο ίδιο μέρος”, είπε ο Ασάνζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία μεταδόθηκε μέσω βίντεο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ πρόσθεσε ότι ο οργανισμός του οποίου προΐσταται θα παράσχει στις εταιρείες τεχνολογίας αποκλειστική πρόσβαση στα εργαλεία της CIA ώστε να μπορέσουν να διορθώσουν τα “κενά ασφαλείας” στο λογισμικό τους.

Στις αρχές της εβδομάδας ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα όπου περιγράφονται τα μυστικά όπλα της CIA, αλλά και αποσπάσματα του κώδικα των εργαλείων λογισμικού. Δεν αποκάλυψε όμως τα πλήρη προγράμματα που απαιτούνται για να πραγματοποιήσει κανείς παρακολουθήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων συνδεδεμένων στο διαδίκτυο.

Ο Ασάνζ διαβεβαίωσε ότι θα “συνεργαστεί” με τους κατασκευαστές λογισμικού και ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο WikiLeaks δείχνουν ότι η CIA είχε αναπτύξει περισσότερα από χίλια κακόβουλα προγράμματα, ιούς, και άλλο λογισμικό παρακολουθήσεων. Τα προγράμματα αυτά έβαζαν στο στόχαστρο τα iPhone, συσκευές με το λειτουργικό Android, Windows της Microsoft αλλά και τις τηλεοράσεις Samsung που μετατρέπονταν σε συσκευές παρακολούθησης εν αγνοία του χρήστη τους.

“Είναι αδύνατον να διατηρήσει κανείς τον έλεγχο των όπλων κυβερνοκατασκοπείας. Αν τα κατασκευάσετε, θα καταλήξετε να τα χάσετε”, πρόσθεσε ο Ασάνζ υποστηρίζοντας ότι διαθέτει “πολλές περισσότερες πληροφορίες” για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA.

Ποινική έρευνα για τις αποκαλύψεις

Τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής ότι η CIA συνεργάζεται με το FBI σε μια κοινή επιχείρηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, τόσο η CIA και το FBI όσο και ο Λευκός Οίκος έχουν αρνηθεί να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα των εγγράφων που διέρρευσαν.

Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε την Τετάρτη στο BBC ότι «ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι βαθύτατα προβληματισμένος από οποιαδήποτε αποκάλυψη των WikiLeaks η οποία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βλάψει την ικανότητα της υπηρεσίας να προστατεύει την Αμερική ενάντια σε τρομοκράτες και άλλους αντιπάλους». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους αποκαλύψεις όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό και τις επιχειρήσεις, αλλά εξοπλίζουν τους αντιπάλους μας με εργαλεία και πληροφορίες που σκοπό έχουν να μας βλάψουν».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ -οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας- δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ποινική έρευνα θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα κατέληξαν στην κατοχή των Wikieaks. Επιπλέον, από την έρευνα θα γίνει προσπάθεια να καθοριστεί εάν η παραβίαση στα συστήματα της CIA ήταν δουλειά εκ των έσω της υπηρεσίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η CIA δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν τα έγγραφα – τα οποία αφορούν στην τριετία 2013-2016 – είναι αυθεντικά.