UBS: Τα 8,9 τρισ. άγγιξε ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων το 2017

UBS: Τα 8,9 τρισ. άγγιξε ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων το 2017

Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας, το περασμένο έτος οι πλουσιότεροι του κόσμου είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 20%.

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη το 2017- ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και συνέχειας στο πάρτι των αγορών μετοχών και ομολόγων. Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS το περασμένο έτος οι πλουσιότεροι του κόσμου είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 20% στα 8,9 τρισ. δολάρια.

«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερη δημιουργία πλούτου από ό,τι την Χρυσή Εποχή του 20ου αιώνα» τονίζει η UBS στην έκθεση αναφερόμενη σε μία εποχή, που «γέννησε» οικογένειες σε ΗΠΑ και Ευρώπη με μεγάλη επιρροή όχι μόνο στον επιχειρηματικό και τον τραπεζικό χώρο, αλλά και στην πολιτική, τις τέχνες και τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Οι 2.158 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αύξησαν αθροιστικά τον πλούτο τους κατά 1,4 τρισ. δολάρια το 2017. Το ποσό υπερβαίνει το ΑΕΠ της Ισπανίας ή της Αυστραλίας. Στις λίστες των δισεκατομμυριούχων εντάχθηκαν 179 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων τα 44 κληρονόμησαν έκαστο περιουσία άνω του 1 δισ. δολ.

Η UBS υπολογίζει ότι καθώς μεγάλος αριθμός δισεκατομμυριούχων (701) υπερβαίνει ήδη τα 70 έτη, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές περί τα 3,4 τρισ. δολάρια.

«Η μεγάλη μεταφορά πλούτου έχει αρχίσει» επισημαίνεται στην έκθεση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ποσσό, που πέρασε από δισεκατομμυριούχους, που έφυγαν από τη ζωή στους κληρονόμους τους, αυξάνεται με ετήσιους ρυθμούς 17%.