Unilever: Ανακούφιση από πρόστιμο 7 εκατομμυρίων ευρώ

Unilever: Ανακούφιση από πρόστιμο 7 εκατομμυρίων ευρώ

Το πρόστιμο που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αφορούσε ενέργειες της εταιρείας κατά τα έτη 2000-2002.

Δικαίωση επήλθε για την Unilever, αφού σε απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας την απήλλαξε από πρόστιμο ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Το εν λόγω  πρόστιμο αφορούσε τις ενέργειες της γνωστής πολυεθνικής  κατά τα έτη 2000-2002, όταν η Unilever σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με παράνομες ρήτρες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στο χώρο των απορρυπαντικών.

Το Διοικητικό Εφετείο απεφάνθη πως ο λόγος που δικαίωσε την Unilever έγκειται στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις και πως έχει καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ σημειώνεται ότι παρήλθε πολύς καιρός μέχρι να διαπιστωθεί η παράβαση.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου Αθηνών τόνισε πως η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες «per se» παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται -μαζί με τα καρτέλ- η πιο επαχθής ανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου. Πρόσθεσε δε πως επειδή η πρακτική της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών θεωρείται  ότι εδραιώνει ουσιαστικά μία γεωγραφική κατανομή της κοινοτικής αγοράς, αντιμετωπίζεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την  κοινοτική νομολογία.

Σημειώνεται πως παρά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τον τελικό λόγο για την επιβολή ή μη του προστίμου στην πολυεθνική θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όσο για τον πολυεθνικό κολοσσό που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και αρκετές δεκαετίες, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως, με Κύκλο Εργασιών ο οποίος το 2013 διαμορφώθηκε στα 49,8 δισ. ευρώ. Τα προϊόντα της Unilever πωλούνται σε περισσότερες από 190 χώρες  καλύπτοντας βασικές καθημερινές ανάγκες στους τομείς των Τροφίμων, των Παγωτών, της Οικιακής και Προσωπικής Φροντίδας και Υγιεινής. Έρευνες δείχνουν ότι συνολικά 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές στον κόσμο χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα προϊόν της Unilever σε καθημερινή βάση.

Αναφορικά με την επενδυτική πολιτική που ακολουθεί στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανέρχεται ετησίως σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, ενώ για 14 συνεχή χρόνια (1998-2012) βρέθηκε στην 1η θέση του Δείκτη Αειφορίας Dow Jones (Dow Jones Sustainability World Indices).