Βάλτε «στοπ» στην αναβλητικότητα

Βάλτε «στοπ» στην αναβλητικότητα

Για να μην αφήσετε ποτέ ξανά κάποια υποχρέωση σας για... αύριο!

Μπορεί από μικροί να ακούμε το ρητό «Μην αφήνεις για αύριο, ότι μπορείς να κάνεις σήμερα», αλλά αυτό δεν περνάει απαραίτητα στο υποσυνείδητο όλων. Έτσι αρκετοί τείνουν να αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους για… αύριο… μεθαύριο… τον άλλο μήνα.

Σε πολλές περιπτώσεις η αναβλητικότητα αυτή μπορεί να φανεί «μοιραία», αφού καθυστερώντας να κάνετε κάτι, ο όγκος εργασίας διπλασιάζεται με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μαζευτούν τόσα που πραγματικά δε θα προλαβαίνετε να τα κάνετε.

Δείτε πως θα πείτε «αντίο» σε αυτή την κακή συνήθεια:

1. Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε
Προσοχή, μη γεμίσετε τη λίστα σας με δεκάδες πράγματα και υποχρεώσεις γιατί αυτό θα σας αγχώσει περισσότερο. Βάλτε προτεραιότητες και βάλτε στην καθημερινή σας λίστα 3-5 πράγματα που πρέπει να γίνουν. Η «μικρή» λίστα θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση, αφού θα δείτε να διαγράφονται πράγματα από τη λίστα καθηκόντων συνεχώς, ενώ είναι πιο πιθανό να ολοκληρωθεί.

2. Κάντε την «λίστα καθηκόντων» πιο ευχάριστη
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πείσετε τον εαυτό σας να ενεργοποιηθεί, αγχώνοντας τον όμως επιπλέον σίγουρα δεν είναι η λύση. Έτσι, αντικαταστήστε εκφράσεις όπως «Βρες δουλειά» με «Κοίταξε στον Ίντερνετ για νέες αγγελίες» ή «Ξεκίνα δίαιτα» με «Θυμήσου να πιεις 3 ποτήρια νερό». Μπορεί φαινομενικά να μην έχουν την ίδια βαρύτητα, αλλά θα δείτε πως αρκεί να γίνει η αρχή.

3. Πείτε «όχι» σε ότι σας αποσπά τη προσοχή
Το «χαζολόγημα» ξεκινάει από ασήματα πράγματα,  αλλά τελικά μπορεί να σας κοστίσει πολύτιμο χρόνο. Αν για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας μπείτε για λίγο στο Facebook είναι πολύ πιθανό να διαβάσετε κάτι ενδιαφέρον, το οποίο θα σας οδηγήσει σε ένα άλλο σάιτ και από εκεί σε κάποιο άλλο. Πριν καν το καταλάβετε θα έχει περάσει μια ώρα ή σας ήρθε ένα μήνυμα απαντήσατε και ξεκίνησε μια κουβέντα που σας έκανε να μείνετε πίσω στον όγκο εργασίας σας. Πρέπει να κάνετε κάτι! Μια εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε browser add ons όπως το Dayboard και το StayFocusd που θα εμποδίσουν το «ανεξέλεγκτο» σερφάρισμα. Όσο για το κινητό σας μια είναι η λύση: η λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια του οκταώρου σας!

Διαβάστε ακόμα:

Έξι τρόποι να γίνετε ένας ονειρικός εργαζόμενος