Βαρύ πρόστιμο στη Citi για χειραγώγηση του επιτοκίου LIBOR

Βαρύ πρόστιμο στη Citi για χειραγώγηση του επιτοκίου LIBOR
Photo:

Η αμερικανική εταιρεία θα πληρώσει 100 εκατ. δολάρια για τον ρόλο της στην παγκόσμια κρίση των δανείων.

 

Σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές και την πληρωμή προστίμου ύψους 100 εκατ. δολαρίων σε 42 Πολιτείες κατέληξε η Citibank, εξαιτίας της κατηγορίας για χειραγώγηση του επιτοκίου LIBOR. Το επιτόκιο αυτό αποτελεί έναν δείκτη – κλειδί για τη μέτρηση των παγκόσμιων επιτοκίων, επηρεάζοντας έτσι δάνεια αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτικών προϊόντων.

Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει λεπτομέρειες από μηνύματα και emails που ανταλλάχθηκαν μεταξύ υπαλλήλων της τράπεζας, οι οποίοι απέκρυψαν ή χάλευσαν τα στοιχεία που αφορούσαν τις αποπληρωμένες δανείων, κυρίως την περίοδο 2008-2009. Στόχος της Citi ήταν να αποφύγει την εμφάνιση αδυναμίας πληρωμών, ούτως ώστε να μην αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, η Citi εξασφάλισε εκατομμύρια δολάρια «παράνομων κερδών» μέσω συμφωνιών με την κυβέρνηση και ΜΚΟ οι οποίοι μόχλευαν τα επιτόκια.

Το LIBOR, ή αλλιώς London Interbank Offered Rate, αποτελεί τον σημαντικό δείκτη επιτοκίων στον κόσμο. Βασίζεται σε ένα «καλάθι» από τα μεγαλύτερα νομίσματα του πλανήτη, και ορίζει την τιμή με την οποία οι τράπεζες αποπληρώνουν δάνεια της μίας προς την άλλη. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στους καθημερινούς δανειολήπτες, με δάνεια όπως είναι τα στεγαστικά να βασίζονται στο ύψος του LIBOR.

Η χειραγώγηση του επιτοκίου LIBOR εμφανίστηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, κυρίως πριν την κρίση του 2008. Η Βρετανική τράπεζα Barclays πλήρωσε για αυτόν τον λόγο πρόστιμο 453 εκατ. δολαρίων το 2012. Άλλες τράπεζες, όπως η ελβετική UBS πλήρωσε πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για απάτη και χειραγώγηση του επιτοκίου LIBOR. Η πρακτική αυτή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη γνωστή «φούσκα» των αμερικανικών στεγαστικών δανείων που «έσκασε» τη διετία 2007-2008.