Βαριά ήττα Σουλτς στις εκλογές της Βόρειας Ρηνίας- Βεστφαλίας

Βαριά ήττα Σουλτς στις εκλογές της Βόρειας Ρηνίας- Βεστφαλίας
epaselect epa05964433 The leader of the Social Democratic Party (SPD), Martin Schulz, gestures as he addresses the press and supporters after the bad results of the party in the state elections in the federal state of North Rhine-Westphalia, in the headquarters of the Socialist Democratic Party, in Berlin, Germany, 14 May 2017. More than 13 million people were eligible to vote in the elections for a new state parliament in North Rhine-Westphalia. EPA/FELIPE TRUEBA

Με την ψήφο τους, οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να επικροτούν την οικονομική πολιτική του CDU/CSU, αλλά και την ατζέντα που έχει η επιβάλει η καγκελάριος στην ΕΕ.

O ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του κόμματός του στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Mε τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η CDU παίρνει τη νίκη με ποσοστό 32,9% έναντι 31,3% του SPD, κερδίζοντας 6,6 ποσοστιαίες μονάδες, όταν στις προηγούμενες εκλογές του 2012 το κόμμα της Μέρκελ είχε χάσει με διαφορά 13% από τους Σοσιαλδημοκράτες. Στον αντίποδα, το SPD έχασε 7,7% σκορπίζοντας απογοήτευση στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το SPD κατείχε την απόλυτη πλειοψηφία επί μια δεκαπενταετία, από το 1980 έως το 1995. Από το 1966, το CDU κατάφερε να σχηματίσει μια κυβέρνηση για έναν μόνο χρόνο, από το 2005 έως το 2010. «Δεν υπάρχει λοιπόν περίεργο, ότι τα γερμανικά ΜΜΕ αποκαλούν τη νίκη αυτή ένα «πολιτικό σεισμό».

«Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD, μια δύσκολη ημέρα για εμένα προσωπικά: κατάγομαι από αυτό το κρατίδιο, όπου υποστήκαμε ήττα» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε επιπλέον την υποστήριξή του στην Ανελόρε Κραφτ, την πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, που ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει την πολιτική, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

«Νικάμε μαζί, χάνουμε μαζί… Θα συνεχίσουμε τη μάχη για την 24η Σεπτεμβρίου» υπογράμμισε ο Σουλτς, αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Είμαστε ένα κόμμα που έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τις μάχες, ο δρόμος είναι μακρύς έως τις βουλευτικές εκλογές» σημείωσε επίσης ο ηγέτης του SPD, ενώ υπενθύμισε ότι πριν από πέντε μήνες τα ποσοστά του «φίλου του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο και τώρα εκείνος είναι πρόεδρος» της Γαλλίας.