Βαρουφάκης: Αυτό που κάνουν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι τρομοκρατία

Βαρουφάκης: Αυτό που κάνουν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι τρομοκρατία

Οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη είτε με το «ναι», είτε με το «όχι», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

Συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Αυτό που κάνουν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι τρομοκρατία. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ε.Ε. δεν αρέσει η δημοκρατία. Κι αυτό που έκανε η Ευρώπη ήταν να μας αρνηθεί μια μικρή παράταση του προγράμματος και να μας επιτρέψει να κάνουμε το δημοψήφισμα με ηρεμία, με ανοιχτές τράπεζες. Αλλά όχι μας υποχρέωσαν να τις κλείσουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης προσέθεσε επίσης: «Γιατί μας ανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες; Για να γεμίσουν τον κόσμο με φόβο. Κι όταν σπέρνεις τον φόβο αυτό λέγεται τρομοκρατία. Αλλά πιστεύω ότι ο φόβος δεν θα κερδίσει. Οι Βρυξέλλες και η τρόικα θέλουν να κερδίσει το «ναι» στο δημοψήφισμα για να ταπεινώσουν τους Έλληνες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», σχολίασε: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί τη Δευτέρα κιόλας στις Βρυξέλλες για να κλείσει τη συμφωνία, μια καλύτερη συμφωνία, και την επόμενη μέρα, την Τρίτη οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν τις πόρτες τους. Την Τρίτη οι τράπεζες θα ξανανοίξουν πιστέψτε με.

Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης ελπίζουν σε ένα ”Ναι” στο δημοψήφισμα αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν το καταφέρουν την επόμενη μέρα ο Μάριο Ντράγκι θα πατήσει το κόκκινο κουμπί, η γραμμή ρευστότητας του ELA θα επιστρέψει και οι τράπεζες θα ανοίξουν. Εάν κερδίσει το «όχι» παρά τις απειλές με τις οποίες προσπαθεί να επηρεάσει την ψηφοφορία ο Τσίπρας θα πάει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, θα έλθει σε συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν και σε αυτή την περίπτωση».

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, δισεκατομμύρια ευρώ θα χαθούν. Είναι πολλά τα χρήματα και δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θέλει να τα χάσει. Η Ευρώπη χρειάζεται μια συμφωνία, η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία επομένως θα φτάσουμε σε μια συμφωνία. Εάν κερδίσει το «όχι» ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια καλύτερη συμφωνία».