Βαρουφάκης: Πήρε μαζί του το αίτημα δίμηνης παράτασης ο Χαρδούβελης

Βαρουφάκης: Πήρε μαζί του το αίτημα δίμηνης παράτασης ο Χαρδούβελης

Στο προσωπικό εμπιστευτικό αρχείο του Γκίκα Χαρδούβελη και η δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκου Μαυραγάνη, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, αποκάλυψε πως δεν βρήκε ποτέ στο Υπουργείο το αίτημα της δίμηνης τεχνικής παράτασης του μνημονίου, αλλά ούτε και τη δανειακή σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έτσι αναγκάστηκε να την αναζητήσει ο ίδιος από την Ουάσιγκτον.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, όταν ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου το σχετικό έγγραφο, η απάντηση ήταν πως το συγκεκριμένο αντίγραφο δεν υπάρχει, καθώς βρίσκεται στο προσωπικό εμπιστευτικό πρωτόκολλο του κ. Χαρδούβελη, το οποίο το πήρε μαζί του.

«Μου είπαν βεβαίως και πρέπει να το τονίσω -και με χαρά το κάνω- ότι η πράξη αυτή ήταν απόλυτα σύννομη. Ο υπουργός, δεν το ήξερα αυτό, έχει δικαίωμα ότι εντάσσεται στο προσωπικό εμπιστευτικό του πρωτόκολλο να το παίρνει μαζί του, μετά την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία του, από το υπουργείο» δήλωσε στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Ως νέος βουλευτής και υπουργός θέλω να πω ότι αυτή είναι μια νέα πρακτική που δεν συνάδει με ένα ευνομούμενο κράτος, δεν μιλάω προσωπικά για τον κ. Χαρδούβελη».

«Ζήτησα τη δανειακή σύμβαση. Πήρε 3,5 μέρες για να βρεθεί. Δεν υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών. Τις προάλλες ζήτησα την αρχική και τη μετέπειτα σύμβαση με το ΔΝΤ αναγκάστηκα ο ίδιος να έρθω σε επαφή με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για να την πάρω. Αυτό είναι μια εικόνα που πραγματικά θα πρέπει να μας θλίβει όλους», συμπλήρωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι όταν εγώ θα αποχωρήσω από το υπουργείο Οικονομικών, ο επόμενος να μην βρει το απόλυτο κενό που βρήκα εγώ. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία, έγγραφα και εργαλεία δουλειάς για αρχίσει να δουλεύει».

«Δεν θα εγκαλέσω τον κ. Χαρδούβελη για τον απλό λόγο ότι θεωρώ πως πρέπει να εγκαλέσουμε όλοι όλους μας γιατί έχουμε ανεχθεί να υπάρχει αυτό το νομικό κενό. Δεν έπρεπε κανένας υπουργός να έχει το δικαίωμα να στερήσει από το υπουργείο και από το αρχείο του δημοσίου τέτοιου είδους έγγραφα. Πρέπει να νομοθετήσουμε άμεσα και ελπίζω ότι δεν υπάρξει καμία πτέρυγα που θα διαφωνήσει με αυτό το νομοθέτημα που θα αρχίσει να επουλώνει κάποια από τα μεγάλα κενά τα οποία αφορούν τη δημόσια διοίκηση», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.