«Βασιλικότερος του Βασιλέως» για τη Συρία ο Ολάντ

«Βασιλικότερος του Βασιλέως» για τη Συρία ο Ολάντ

Επιμένει για παραδειγματική τιμωρία του Μπασάρ αλ Άσαντ, δέχεται πιέσεις να φέρει το θέμα στη γαλλική εθνοσυνέλευση. 

Σκληρή γραμμή ακολουθεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για το θέμα ενδεχομένης επίθεσης στη Συρία, ζητώντας συνεχώς την παραδειγματική τιμωρία του Μπασάρ αλ Άσαντ, για την επίθεση με χημικά όπλα.

Μάλιστα έσπευσε να διαβεβαιώσει εκ νέου σήμερα τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ότι είναι στο πλευρό του, μετά την απόφαση του δεύτερου να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου. Μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στον Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ —και άλλους οι οποίοι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα— ότι τα εγκλήματα αυτά είναι απαράδεκτη και όσοι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μάχη με το χρόνο δίνει ο Μπάρακ Ομπάμα

Πιέσεις να προσφύγει στην γαλλική Εθνοσυνέλευση
Όμως ο Ολάντ δέχεται όλο και πιο σθεναρές πιέσεις να ζητήσει και αυτός επίσημα την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία πρόκειται να συζητήσει για τη Συρία την 4η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως την διεξαγωγή ψηφοφορίας.

«Όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αποφάσισε να συμβουλευθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο όνομα των δημοκρατικών αρχών, ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να ζητήσει να διεξαχθεί, μετά τη συζήτηση, μια επίσημη ψηφοφορία στη βουλή», επισήμανε ο Ζαν-Λουί Μπορλού, επικεφαλής του κόμματος της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI).

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δημοσιεύθηκε σήμερα κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Γάλλοι τάσσονται εναντίον της συμμετοχής της χώρας τους σε στρατιωτική δράση στη Συρία και δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ όσον αφορά το ζήτημα αυτό.

Ο Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει μειωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είχε δει την εικόνα του να βελτιώνεται μετά την απόφασή του να στείλει τον Ιανουάριο τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στο Μαλί, όπου απώθησαν ισλαμιστές αντάρτες. Τα δύο τρίτα των πολιτών στη Γαλλία είχαν ταχθεί υπέρ εκείνης της στρατιωτικής επέμβασης.

«Η Γαλλία δεν θα βαδίσει μόνη της»
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε πάντως σήμερα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να αναλάβει δράση μονομερώς στη Συρία, αλλά θα αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το εάν θα εξαπολυθούν κτυπήματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Γαλλία δεν θα βαδίσει μόνη της. Χρειαζόμαστε μία συμμαχία», τόνισε ο Βαλς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αντιπολίτευση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, πριν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη για το θέμα.

Διαβάστε ακόμη: Όχι των Γάλλων για επέμβαση στη Συρία