Βαθιές τομές στο Δημόσιο για πλεόνασμα 2,5%

Βαθιές τομές στο Δημόσιο για πλεόνασμα 2,5%
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχεται τον τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici (Δ) κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τι φέρεται να προτείνει η κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές και να ρίξει το στόχο για μετά το 2018.

Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, είτε το 2018 είτε, το πιθανότερο, από το 2019, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι θεσμοί δεν φαίνονται ευχαριστημένοι με το άνοιγμα της συζήτησης αυτής λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με τον Επιτρόπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ να στέλνει σχετικά αυστηρό μήνυμα: «Μην ζητάτε αλλαγές πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι σε αυτά που υπογράψατε».

Διαβάστε σχετικά: Οι «κρυφοί» διάλογοι Μοσκοβισί – Τσακαλώτου

Πάντως στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση φέρεται διατεθημένη να προτείνει αλλαγές ακόμα και στο Δημόσιο, για να πετύχει τη μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι βαθιές τομές στο Δημόσιο, όπως περιγράφονται στο πέμπτο κεφάλαιο του νέου μνημονίου, βρίσκονται στο τραπέζι της παρασκηνιακής όσο και πολυπαραγοντικής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας, με αντάλλαγμα για την Αθήνα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5 στο 2,5% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπονται είναι η μείωση των 25 ειδικών μισθολογίων στα μισά, η εναρμόνιση των χορηγούμενων επιδομάτων, η αξιολόγηση των ισοδυνάμων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει «πάγωμα» μισθών για την επόμενη διετία, η αύξηση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων και η σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, που μπορεί να συνεπάγεται «λουκέτο» σε φορείς ή κατάργηση θέσεων, δηλαδή, εμμέσως, απολύσεις.

Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Προφανώς καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει σταθερό πλεόνασμα 3,5%, για αυτό και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για να δούμε πώς μετά το 3,5% το 2018 θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε επίπεδα 1,5% με 2%».

Είναι, δε, σαφές πως η αναφορά του κ. Τσίπρα στο 1,5% συνιστά αφετηρία, ώστε με τους εταίρους να επέλθει ένας έντιμος συμβιβασμός σε πλεονάσματα της τάξης του 2,5%, σχολιάζει η Καθημερινή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέφερε για το θέμα: «Είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018. Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης».