Βαθμιαία περαιτέρω ανάπτυξη «βλέπει» έως το τέλος του 2017 η Alpha Bank

Βαθμιαία περαιτέρω ανάπτυξη «βλέπει» έως το τέλος του 2017 η Alpha Bank

Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα υπάρξει σταδιακή επιτάχυνση της ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο.

Η διατήρηση της ανοδικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνει την έξοδο της χώρας από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Η άνοδος αυτή υποστηρίχθηκε από τη βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών και κυρίως από την ιδιαίτερα ικανοποιητική επίδοση του τουρισμού, τη σημαντική συμβολή της δημόσιας καταναλωτικής δαπάνης καθώς και της ιδιωτικής καταναλώσεως.

Από την άλλη πλευρά, η κάμψη των επενδύσεων, αν και δύναται να αποδοθεί εν μέρει σε αποτέλεσμα βάσεως από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, αντανακλά, επιπροσθέτως, σε σημαντικό βαθμό την επίπτωση της αβεβαιότητας από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στα προηγούμενα τρίμηνα για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη που οδήγησε σε αναβολή υλοποιήσεως επενδυτικών αποφάσεων, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι θα υπάρξει σταδιακή επιτάχυνση της ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο.

Ειδικότερα μια σειρά δεικτών οικονομικής συγκυρίας με μηνιαία συχνότητα υποδηλώνουν ότι θα έχουμε βαθμιαία περαιτέρω ανάκαμψη στο τρίτο, και κυρίως, το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Πρώτον, η ιδιωτική κατανάλωση δεν φαίνεται να εξασθενεί. Αποτυπώνεται και στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών των λιανικών πωλήσεων κατά 2,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Επίσης, διαφαίνεται τάση βελτιώσεως της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αν και παραμένει σε χαμηλό επίπεδο (-57 μονάδες τον Αύγουστο του 2017, από -61,5 τον Ιούλιο του 2017 και -70,1 τον Αύγουστο του 2016).

Δεύτερον, οι τουριστικές εισπράξεις και αφίξεις αναμένεται να διατηρήσουν, και ενδεχομένως να αυξήσουν, στο τρίτο τρίμηνο τη δυναμική που παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 (Δελτίο 25.08.2017). Η επίδραση αυτής της ανόδου αναμένεται να καταγραφεί τόσο στις εξαγωγές υπηρεσιών όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Τρίτον, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2017. Στο δίμηνο αυτό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 98,6 μονάδες, από 94 μονάδες στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, εξέλιξη που αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα

Τέταρτον, οι δράσεις που ανακοινώθηκαν για την εντατικοποίηση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Πέμπτον, η επανεκκίνηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται ότι θα τονώσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία επιτρέποντας την πραγματοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Τέλος, η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας επιχειρήσεων κυρίως του μεταποιητικού τομέα που παρατηρείται από το 2010 εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί, όπως φανερώνει η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής κατά 2,8% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αλλά και η αξιοσημείωτη άνοδος του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ σε επίπεδο άνω του 50 που σηματοδοτεί την αύξηση της παραγωγής για τρίτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο του 2017 (52,2).