Βελτιωμένος από το αναμενόμενο, αλλά ακόμη μέτριος ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Βελτιωμένος από το αναμενόμενο, αλλά ακόμη μέτριος ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Τι δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωζώνη.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο αλλά παρέμεινε μέτριος, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η ανάπτυξη που σημειώθηκε στις αρχές του χρόνου δεν θα επαναληφθεί αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit για τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των 52,9 μονάδων και τις 53,0 μονάδες του Απριλίου. Η τιμή διατηρείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τα μέσα του 2013.

«Τα τελικά στοιχεία του PMI για τον Μάιο ήταν λίγο καλύτερα από τα προηγούμενα αρχικά νούμερα, αλλά και πάλι υποδεικνύουν μια οικονομία της ευρωζώνης που φαίνεται ανήμπορη να ‘ξεμπλοκάρει’ από τη χαμηλή ταχύτητα», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη Markit.

«Τα στοιχεία της έρευνας αποτελούν ένδειξη για μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι η αναπτυξιακή ώθηση που καταγράφηκε στις αρχές του έτους δυστυχώς θα αποδειχθεί βραχύβια».

Οι επιχειρήσεις μείωσαν και πάλι τις τιμές τους, όπως έκαναν κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων πέντε ετών. Ο δείκτης τιμών παραγωγής διατηρήθηκε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 49,3 από τις 48,3 του Απριλίου.

Οι χαμηλότερες τιμές δεν κατάφεραν να έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στον τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις στις 53,3 μονάδες από τις 53,1, που ήταν η τιμή του προηγούμενου μήνα και η αρχική εκτίμηση.