Βέμπερ: Πολιτικοί κρατούμενοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Βέμπερ: Πολιτικοί κρατούμενοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Με πάρα πολύ σκληρά λόγια για την Τουρκία μίλησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πολιτικούς κρατουμένους” χαρακτήρισε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Όπως δήλωσε σε ερώτηση για το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε τα εξής: «Δεν μπόρεσα να κατανοήσω τον λόγο για τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε δημοσίως, μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, ότι βλέπει μελλοντική προοπτική της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο, διότι η Τουρκία απομακρύνεται βήμα-βήμα από τις ευρωπαϊκές αξίες και οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της απομάκρυνσης της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί πολίτες, στην περίπτωση της Ελλάδας στρατιώτες, στην περίπτωση της Γερμανίας δημοσιογράφους, ως πολιτικούς κρατούμενους για να ασκεί πίεση».

Σε συνέντευξη στο protothema.gr, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητεί τον οριστικό τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας μια ειδική συνεργασία σε επιμέρους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Βέμπερ υπογραμμίζει πως εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης εντός του 2018, υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων, της αποτυχίας του χώρου Σένγκεν και της αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, τις οποίες χαρακτήρισε “ιστορικές για το μέλλον της ΕΕ”. «Βλέπω τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να γίνονται ακόμα ισχυρότεροι», είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Γι’ αυτόν τον λόγο το ΕΛΚ και όλες οι υπεύθυνες πλευρές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο ζητήματα. Πρώτον, στη μάχη κατά του εξτρεμισμού. Να δείξουμε χειροπιαστά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Ελλάδα. Να εμπνεύσουμε αισιοδοξία/ Δεύτερον, πρέπει να δώσουμε μια ξεκάθαρη προοπτική αναφορικά με τις σκέψεις μας για την Ευρώπη. Να απομακρυνθούμε από τις τεχνικές συζητήσεις. Να μη μιλούμε μόνο για οδηγίες και νομοθεσία, αλλά να σταθούμε στο τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος».

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά τις συμφωνίες του προγράμματος στήριξης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δημοσκοπήσεις και την πολιτική της επιβίωση παρά για την εφαρμογή ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στη δημιουργία θετικού κλίματος που θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν σε αυτό το ζήτημα και θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που δεν βοηθάει ιδιαίτερα».