Βενεζουέλα: Απελαύνει τον Γερμανό πρέσβη ο Μαδούρο – Σύλληψη ενός Αμερικανού δημοσιογράφου

Βενεζουέλα: Απελαύνει τον Γερμανό πρέσβη ο Μαδούρο – Σύλληψη ενός Αμερικανού δημοσιογράφου
epa07351528 Venezuelan President Nicolas Maduro speaks during an event at Bolivar Square, in Caracas, Venezuela, 07 February 2019. Maduro thanked today the marchers that called to sign a letter to the United States rejecting any US interference in Venezuela. Others are not identified. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Γερμανό διπλωμάτη για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να απελάσει τον Γερμανό πρέσβη Ντάνιελ Μάρτιν Κρίνερ, με την κατηγορία της ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, δίνοντας στον Γερμανό διπλωμάτη προθεσμία 48 ωρών να αποχωρήσει από τη χώρα.

«Η Βενεζουέλα θεωρεί απαράδεκτο ότι ένας ξένος διπλωμάτης διαδραματίζει στην επικράτειά της έναν δημόσιο ρόλο πιο κοντά σε αυτόν ενός πολιτικού ηγέτη ευθυγραμμισμένου με τη συνωμοτική ατζέντα εξτρεμιστικών τομέων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ο Κρίνερ ήταν μεταξύ των δεκάδων πρεσβευτών ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών που βρέθηκαν την Δευτέρα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καράκας για να υποδεχθούν και να εγγυηθούν την ασφάλεια του αυτοανακηρυχθέντα και αναγνωρισμένου από σχεδόν 50 χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό κατά την επιστροφή του στη χώρα.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Γερμανός πρεσβευτής στη Βενεζουέλα χαρακτηρίστηκε μη επιθυμητό πρόσωπο από το Καράκας. «Συντονίζουμε αυτή τη στιγμή τα επόμενά μας βήματα και με τους εταίρους μας που βρίσκονται στο πεδίο», τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, συνελήφθη σήμερα ο Αμερικανός δημοσιογράφος Κόντι Γουέντλ, ανταποκριτής σε διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στην εφημερίδα Miami Herald.

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα το πρωί η Διεύθυνση Πληροφοριών του Στρατού εμφανίστηκε στο σπίτι του για να του υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με την κάλυψη (των γεγονότων) στα σύνορα» την 23η Φεβρουαρίου, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρος Κόρες της ΜΚΟ Espacio Publico, ο οποίος έως το μεσημέρι δεν είχε νέα του Γουέντλ. «Οι δικηγόροι μας προσπαθούν να τον εντοπίσουν για να του προσφέρουν νομική βοήθεια» συμπλήρωσε ο Κόρε, ο οποίος διατύπωσε την ανησυχία του ότι η υπόθεση «θα μπορούσε να οδηγηθεί ενώπιον στρατοδικείου».

Την 23η Φεβρουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας απέτρεψαν με τη χρήση βίας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, τη διανομή της οποίας οργάνωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό με τη συνδρομή, κυρίως των ΗΠΑ.

Στα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν. Ο Κόντι Γουέντλ, που διαμένει στη Βενεζουέλα εδώ κι αρκετά χρόνια, συνεργάζεται με τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC, CBC, Local 10, που εδρεύει στη Φλόριντα και την εφημερίδα The Miami Herald.

Στο Twitter, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκo Ρούμπιο κατήγγειλε «την εξαφάνιση ενός Αμερικανού πολίτη και δημοσιογράφου, που όπως φαίνεται συνελήφθη από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο».