Βενεζουέλα: Συγκρούσεις διαδηλωτών και στρατού (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Βενεζουέλα: Συγκρούσεις διαδηλωτών και στρατού (Φωτογραφίες και Βίντεο)
epaselect epa07390284 Venezuelans stand in front of Venezuelan Army forces members at the Simon Bolivar bridge on the border with Venezuela, in Cucuta, Colombia, 23 February 2019. In the Colombia-Venezuela frontier bridges, hundreds of people are expecting for the crossing of the Humanitarian Aid, as it has been announced by the Parliament President Juan Guaido . EPA/ERNESTO GUZMAN JR.

Την είσοδο του πρώτου φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα ανήγγειλε ο Χουάν Γκουαϊδό. Δύο νεκροί σε συγκρούσεις με τον στρατό.

Ο Χουάν Γκουαϊδό ανήγγειλε μέσω του Twitter την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά την διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα. «Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλίας. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και στα οποία έχουν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από την Κολομβία προς την Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση της Βενεζουέλας. Τα τέσσερα φορτηγά βρίσκονται στην αρχή της γέφυρας που κανονικά ενώνει (αλλά σήμερα χωρίζει) τις δύο χώρες στο ύψος της πόλης Λας Τιεντίτας της Βενεζουέλας, που βρίσκεται απέναντι από την πόλη Κουκούτα της Κολομβίας.

Φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια φλέγεται στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας

Τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο φορτηγό που ανήκει σε φάλαγγα οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα. Πλήθος άρχισε να ξεφορτώνει κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον Νικολάς Μαδούρο έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να εμποδίσουν εθελοντές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

«Ένα φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε στα σύνορα της Κολομβίας με την Βενεζουέλα, όταν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας», κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάμπι Αρεγιάνο. «Οι άνθρωποι προστατεύουν το φορτίο του πρώτου φορτηγού και φροντίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια που ο (πρόεδρος Νικολάς) Μαδούρο, ο δικτάτορας, ζήτησε να καεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκάμπι Αρεγιάνο, που βρισκόταν κοντά στην γέφυρα Σανταντέρ ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις.

Δεκατρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν στην Κολομβία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε πόλη της Βενεζουέλας κοντά στα σύνορα με την Βραζιλία, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας. «Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας, ο πρεσβευτής και οι πρόξενοι της οποίας έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα. Εξω, ολιγάρχες!», είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.

Νωρίτερα, στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φθάσουν στην διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα, για να ζητήσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Τα επεισόδια, παρόμοια με τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν προηγουμένως σε άλλη γέφυρα στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, ξέσπασαν στους δρόμους του Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα όταν εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς την γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ.

Σήμερα το πρωί τέσσερις Βενεζουελάνοι στρατιώτες αυτομόλησαν στην Κολομβία, διασχίζοντας δύο γέφυρες στα σύνορα, τα οποία έχουν κλείσει με εντολή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή στη χώρα ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσαν οι κολομβιανές αρχές.

Τρία από αυτά τα μέλη της μπολιβαριανής Εθνοφρουράς ανέτρεψαν, με θωρακισμένο όχημα, έναν από τους φράχτες ασφαλείας της γέφυρας Σιμόν Μπολίβαρ που ενώνει τις δύο χώρες, στη συνοριακή πόλη Κούκουτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης. Μια γυναίκα, που βρισκόταν στο συνοριακό φυλάκιο, τραυματίστηκε κατά τη διέλευσή τους. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κηλίδες αίματος πάνω στον φράχτη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τα ΜΜΕ, η υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε πως οι στρατιώτες αυτοί «λιποτάκτησαν από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Ο βαθμός αυτών των φρουρών δεν διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λιποτάκτησε και ένας λοχίας της Εθνοφρουράς ο οποίος διέσχισε μια άλλη γέφυρα που ενώνει τη Βενεζουέλα με την Κούκουτα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έχουν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τρεις πρώτοι φρουροί πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας αφού εγκατέλειψαν το όχημα στην πλευρά της Βενεζουέλας, όπου ανασύρθηκε από άλλους στρατιωτικούς, πρόσθεσαν αστυνομικές πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) το κλείσιμο των συνόρων στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά) στα σύνορα με την Κούκουτα. Το μέτρο αυτό αφορά τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, το πιο σημαντικό σημείο διέλευσης για πεζούς, από την πλευρά της πόλης Σαν Αντόνιο ντε Τάτσιρα, καθώς και τη γέφυρα Λα Ουνιόν α Μπόκα ντε Γκρίτα και τη γέφυρα Σανταντέρ στην Ουρένια. Μια τέταρτη γέφυρα, εκείνη της Τιεντίτας ανάμεσα στην Ουρένια (Τάτσιρα, Βενεζουέλα) και την Κούκουτα (Νόρτε ντε Σανταντέρ, Κλομβία) έχει αποκλειστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου από κοντέινερ που έχει εγκαταστήσει το στρατός της Βενεζουέλας.

epa07390283 Venezuelans gather at the Simon Bolivar bridge on the border with Venezuela, in Cucuta, Colombia, 23 February 2019. In the Colombia-Venezuela frontier bridges, hundreds of people are expecting for the crossing of the Humanitarian Aid, as it has been announced by the Parliament President Juan Guaido .  EPA/ERNESTO GUZMAN JR.
epa07390283 Venezuelans gather at the Simon Bolivar bridge on the border with Venezuela, in Cucuta, Colombia, 23 February 2019. In the Colombia-Venezuela frontier bridges, hundreds of people are expecting for the crossing of the Humanitarian Aid, as it has been announced by the Parliament President Juan Guaido . EPA/ERNESTO GUZMAN JR.

Στο μεταξύ, Βενεζουελάνοι στρατιώτες είχαν κάνει χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν δεκάδες διαδηλωτές που ήθελαν να διασχίσουν μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία στην Ουρένια στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτική Βενεζουέλα). Το Καράκας αποφάσισε χθες να κλείσει τη γέφυρα αυτή, ανάμεσα σε άλλες, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιθυμεί να εισαγάγει η αντιπολίτευση. «Θέλουμε να εργαστούμε», φώναζε το πλήθος απέναντι στην Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας και την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που απέκλεισαν τη γέφυρα Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, μία από τις τέσσερις που ενώνει την Πολιτεία Τάτσιρα με την Κολομβία.