Βγαίνουν λεφτά στην Ελλάδα σήμερα; Ναι, ρωτήστε τον ψαρά!

Βγαίνουν λεφτά στην Ελλάδα σήμερα; Ναι, ρωτήστε τον ψαρά!

Μια πραγματική ιστορία που δείχνει τη σημασία της προστιθέμενης αξίας.

Δε χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να καταλάβει ότι το κλίμα στην ελληνική αγορά είναι αρνητικό. Η προσφυγική κρίση και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών προσθέτουν πλέον και το βάρος της πολιτικής αβεβαιότητας. Ενώ όλα μοιάζουν με την τέλεια καταιγίδα, υπάρχουν κάποια γεγονότα που φέρνουν αισιοδοξία και γι’ αυτό πρέπει να προβάλλονται.

Ένα παράδειγμα είναι οι ειδήσεις των τελευταίων μηνών αναφορικά με τις επενδύσεις σε Ελληνικές startup εταιρείες από επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αν μπορούσε να πει κάποιος έναν απλό λόγο που να εξηγεί γιατί αυτές οι επιχειρήσεις βρήκαν εμπιστοσύνη και χρήματα, αυτός είναι ότι διαφοροποιήθηκαν σημαντικά από τον υφιστάμενο εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό και χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουν τετραγωνίσει τον κύκλο κατάφεραν μέσω μιας καινοτομίας να προσφέρουν ποιότητα σε λογικές τιμές.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε την έννοια της καινοτομίας. Καινοτομία είναι η διαδικασία η οποία κάνει με διαφορετικό τρόπο, καλύτερο, κάτι που γίνεται σήμερα με μια άλλη διαδικασία. Καινοτομία δεν είναι μόνο η ανακάλυψη κάτι εντελώς καινούργιου. Η καινοτομία και η διαφοροποίηση δεν συναντιούνται μόνο στην τεχνολογία.

Η επόμενη μικρή αληθινή ιστορία, αφορμή κι αυτού άρθρου, είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη. Στη Γλυφάδα όπου μένω υπάρχει στη γειτονιά χρόνια ένα ψαράδικο όπως τα πολλά άλλα σε άλλες γειτονιές της Αθήνας. Στην κρίση το ψαράδικο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με κίνδυνο να κλείσει. Κάποια μέρα είχα αρχίσει να παρατηρώ πολύ κόσμο κι όσο περνούσε ο καιρός έβλεπα και ουρές, ειδικά το Σάββατο. Φαντάστηκα ότι ήταν κάποια τρομερή μείωση τιμών και σταμάτησα να δω τι συμβαίνει κι ώ του επιχειρηματικού θαύματος είδα ότι κάτι άλλο κάνει τη διαφορά.

Ο ιδιοκτήτης σκέφτηκε να προσφέρει ως υπηρεσία το ψήσιμο και την αποστολή του ψαριού που διάλεγε ο πελάτης στο σπίτι του, την ώρα που τον βόλευε και στη σωστή θερμοκρασία με κόστος 1 ευρώ ανεξάρτητα από το είδος, μέγεθος και βάρος του ψαριού! Ξέρουμε όλοι πως δε μπορούμε ή δε ξέρουμε ή δυσκολευόμαστε να ψήσουμε ψάρι σπίτι μας. Όλοι θα θέλαμε να δίναμε απλά 1 ευρώ το ψάρι και να μας το έφερναν σπίτι μας στη σωστή θερμοκρασία, ενώ παράλληλα θα είχαμε και την ικανοποίηση ότι το διαλέξαμε εμείς.

Το αποτέλεσμα; Κατακόρυφη αύξηση του τζίρου και των κερδών, καθώς η ψησταριά έχει πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής, ενώ τα μεροκάματα του ψήστη είναι αντιμετωπίσιμα. Προφανώς, τα λεφτά δε βγαίνουν από το ψήσιμο αλλά από τα ψάρια που πωλούνται πλέον σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Όλοι πάνε στον κυρ-Γιώργο, αυτόν που τους προσφέρει κάτι που έχει προστιθέμενη αξία.

Να λοιπόν η διαφοροποίηση και η καινοτομία με την τεχνολογία του κάρβουνου.

Κάνοντας μια αναλογία σε επίπεδα κλάδων και οικονομιών βρήκα τα ακόλουθα αντίστοιχα παραδείγματα. Η Ελβετία έχει κερδίσει ένα ισχυρό brand και έσοδα από τις σοκολάτες, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα κακαόδεντρο στη χώρα. Η Βρετανία είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες τσαγιού, ενώ δε παράγει καθόλου τσάι. Όμως και οι δύο έβαλαν προστιθέμενη αξία π.χ. γάλα στη σοκολάτα ή ανάμιξη ποικιλιών τσαγιού σε φακελάκι μιας χρήσης εκτός του εξαιρετικού packaging και branding.

Συνεπώς, ανεξάρτητα από την κρίση πάντα σε μικρά ή μεγάλα οικονομικά μεγέθη η διαφοροποίηση, η οποία προσθέτει αξία πάντα θα κερδίζει και θα βγάζει χρήματα.

Ρωτήστε τον κυρ-Γιώργο τον ψαρά!

*Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι Partner στις UNITYFOUR CONSULTING και ARK ANALYTICS SOLUTIONS.