Βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα σε χαμηλές τιμές για χρέη στο Δημόσιο

Βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα σε χαμηλές τιμές για χρέη στο Δημόσιο
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Την Παρασκευή «πρεμιέρα» με 20 πλειστηριασμούς που αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις και μεγάλα ακίνητα.

Την Παρασκευή ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο και ήδη στην πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί 20 πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις και μεγάλα ακίνητα και οι οφειλές προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο θα διενεργήσει πλειστηριασμό στην εμπορική τιμή του ακινήτου και όχι στην αντικειμενική του αξία. Μάλιστα, έπειτα από δύο άγονους πλειστηριασμούς η τιμή μπορεί να «πέσει» ακόμα και κάτω από την εμπορική.

Συγκεκριμένα η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η εμπορική αξία, η οποία θα προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Στην περίπτωση που για δύο συνεχόμενες φορές ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς. Είτε με εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με εισήγηση οποιουδήποτε από τους επισπεύδοντες.

Το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει κάθε εκτιμητή από 150 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου.

Με βάση τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, το 2017 δεν πραγματοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός ακινήτου, ενώ το 2016 διενεργήθηκαν 11 πλειστηριασμοί.

Πάντως οι πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αυξάνονται συστηματικά και έχουν κατά κύριο λόγο επισπεύδουσες τις τράπεζες. Μέχρι σήμερα είχαν αναγγελθεί 7.442 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 404 διενεργούνται αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ακινήτων που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, πολλοί από αυτούς κηρύσσονται άγονοι, καθώς το ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων είναι ακόμη περιορισμένο.

Εξάλλου αρκετοί είναι οι πλειστηριασμοί που ρυθμίζονται την τελευταία στιγμή, κάτι που αποτελεί επιδίωξη τόσο των τραπεζών όσο και της ΑΑΔΕ, η οποία «φορτώνοντας» ακίνητα στην πλατφόρμα για πλειστηριασμούς προσδοκά να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης για την είσπραξη οφειλών.

Τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό:

1. Μεζονέτα 130 τ.μ. Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης, με τρία πάρκινγκ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει προσδιορισθεί σε 246.000 ευρώ.

2. Μεζονέτα τετάρτου ορόφου με πάρκινγκ στην Αγία Παρασκευή. Τιμή πρώτης προσφοράς 187.091 ευρώ.

3. Οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ.

4. Οικόπεδο 113,49 τ.μ. στην περιοχή του Ψυρρή βγαίνει στον πλειστηριασμό στις 27 Απριλίου. Τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ.

5. Διαμέρισμα τετάρτου ορόφου, 12 τ.μ., στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί σε 9.000 ευρώ.

6. Γραφείο πρώτου ορόφου, 95 τ.μ., στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει προσδιορισθεί σε 96.000 ευρώ.

7. Βιομηχανικό κτίριο 5.094 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 27.453 τ.μ. εκπλειστηριάζεται στις 16 Μαΐου και βρίσκεται στον Δήμο Αυλώνας. Τιμή πρώτης προσφοράς 982.000.