Βίντεο: H «αυλή» του Άρη στη Γη

Βίντεο: H «αυλή» του Άρη στη Γη

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα ομοίωμα της επιφάνειας του Άρη για δοκιμές συστημάτων και οχημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ετοιμάζεται για την εκτόξευση ενός διαστημοπλοίου προς τον Άρη το 2016 και την αποστολή ενός οχήματος επιφανείας (rover) το 2018. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ένα ομοίωμα της επιφάνειας του πλανήτη φτιάχτηκε σε ένα εργαστήριο λίγο έξω από το Λονδίνο. Ονομάστηκε Mars Yard και είναι δημιούργημα των μηχανικών της Airbus Defence and Space, του αεροδιαστημικού κλάδου της γνωστής, από τα πολιτικά της αεροσκάφη, Airbus.

Η «αυλή» κόστισε 600.000 €. Περιέχει περίπου 300 τόνους άμμου και βράχων που έχουν επιλεγεί ώστε το χρώμα και η υφή τους να προσομοιάζουν όσο γίνεται περισσότερο με την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Ακόμα και το φως στο υπόστεγο είναι εκείνο που επικρατεί εκεί. Η ιδέα είναι να δοκιμαστούν σε αυτό οχήματα και συστήματα των μελλοντικών διαστημικών αποστολών. Για παράδειγμα από ποια διαδρομή το rover θα «αποφασίσει» να πάει από το σημείο Α στο σημείο Β. Ή πώς ακριβώς πρέπει να σχεδιαστούν οι τροχοί του και πόση ισχύ πρέπει να έχουν οι ηλεκτροκινητήρες του.

Διαβάστε ακόμη: Ταξίδι 10 μηνών στον Άρη για το σκάφος «Maven» της NASA

Η ESA «έχασε» ένα rover το 2003, το Beagle 2, όταν κατά την άφιξή του στον Άρη απέτυχε να αποκαταστήσει επαφή με τη Γη. Ωστόσο, το διαστημόπλοιο Mars Express βρίσκεται από τότε σε τροχιά και στέλνει πολύτιμα στοιχεία.

Το Mars Yard θα μείνει σε λειτουργία και μετά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου της ESA το 2018, ώστε να βοηθήσει στη λύση τυχόν προβλημάτων του rover που οι επιστήμονες θα «αναπαράγουν» στο εργαστήριο. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα είναι γεμάτο από δοκιμές.

Δείτε το βίντεο