Βίντεο: Το ρολόι των αστροναυτών

Βίντεο: Το ρολόι των αστροναυτών

Δείτε πoιο ρολόι κατάφερε να αντέξει τις συνθήκες του διαστήματος και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της στολής των αστροναυτών.

Όταν κάποιος βρίσκεται στο διάστημα δε σταματά μόνο η βαρύτητα, αλλά και… ο χρόνος. Πως, όμως, οι αστροναύτες μπορούν να ελέγχουν τι ώρα είναι τη στιγμή που αιωρούνται δίπλα από τους πλανήτες; Αυτός ήταν ο προβληματισμός στη δεκαετία του ’60.

Ένα ρολό που να μπορεί να αντέξει αυτές τις συνθήκες ήταν απαραίτητο.

Πολλές εταιρείες προσπάθησαν, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Στο ένα έσπαγε το καντράν, ενώ άλλα δε περνούσαν καν το τεστ των δοκιμών.

Η Omega, όμως, τα κατάφερε. Η εταιρεία σχεδίασε ένα ρολόι, το Speedmaster, που θα αντέχει τις συνθήκες του διαστήματος και από τότε δεν βγήκε ποτέ από το καρπό των αστροναυτών, όπου κι αν ήταν η αποστολή τους.

Ο μηχανισμός, γνωστός ως Calibre 1861, έχει μείνει απαράλλακτος όλα αυτά τα χρόνια με μικρές βελτιώσεις για να είναι πιο ακριβές το ρολόι, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη της NASA η οποία το έχει εντάξει στη στολή της.

Μαγνητικά πεδία, έλλειψη βαρύτητας, αυξομειώσεις θερμοκρασίας από -18 έως +93 βαθμούς Κελσίου, δυνατά χτυπήματα και έντονες δονήσεις, δεν επηρεάζουν το ατσάλινο ρολόι με στεγανότητα στις 5 atm που βγαίνει ως ο απόλυτος νικητής από τις δοκιμασίες. Αρχικά το ρολόι φέρει τον 321 μηχανισμό, ο οποίος αργότερα το 1968 θα αντικατασταθεί με τον 861 συχνότητας 21.600 A/h.

To 1965,το Speedmaster επιλέχτηκε ως το επίσημο ρολόι των αστροναυτών της NASA και από το 1966 το ρολόι χαρακτηρίζεται Speedmaster Professional και παίρνει τον κλασικό και γνωστό σε όλους πλέον σχεδιασμό του.

Ήταν όμως κάτι παραπάνω από ένα απλό ρολό, αφού υπήρξαν φορές που το ξεπέρασε ακόμα και τις μηχανές, όταν για παράδειγμα μπόρεσε να οδηγήσει τους αστροναύτες πίσω στη Γη βοηθώντας στη χειροκίνητη ανάφλεξη των τουρμπίνων επιστροφής, όταν τα ηλεκτρονικά όργανα του πίνακα είχαν παραλύσει -τη στιγμή, δηλαδή, που η αποστολή Απόλλων 13 δεν πέτυχε τον τελικό στόχο της προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη, αφού το κέντρο ελέγχου αναγκάστηκε λόγω βλάβης του διαστημικού σκάφους να διακόψει την πτήση.

1/3

Διαβάστε ακόμα:

«Διαστημικές» φωτογραφίες από τη NASA

Βίντεο: Η NASA κατέγραψε την μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου

Ταξίδι 10 μηνών στον Άρη για το σκάφος «Maven» της NASA