Βίντεο: Συγκρούσεις και τραυματισμοί έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Βίντεο: Συγκρούσεις και τραυματισμοί έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Επεισόδια μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για επικύρωση της απόλυσης των καθαριστριών - ΕΔΕ για τον αστυνομικό που φαίνεται σε βίντεο να χειροδικεί.

Ο Άρειος Πάγος έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε προσωρινά την υπ. αριθμ. 1584/2014 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο υπουργείο Οικονομικών και στις ΔΟΥ.

Οι ίδιες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έξω από το υπουργείο.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.

Ακόμη, οι νομικοί παραστάστες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων.

Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, το υπουργείο υποστήριξε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από πού προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσέθεσε ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.

Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση.

Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες έριξε λάδι στη φωτιά. Γύρω στις τέσσερις, εξοργισμένες οι καθαρίστριες, κατεύθυνθηκαν  και πάλι στην Καραγιώργη Σερβίας στο ΥΠΟΙΚ. Έντονη η παρουσία στυνομικών δυνάμεων που επιτέθηκαν  πριν από λίγο, όταν οι καθαρίστριες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό,  με αποτέλεσμα,  να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί. Παρά την άγρια επίθεση που δέχτηκαν πριν λίγη ώρα, οι καθαρίστριες τονίζουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν χωρίς να συναντήσουν τον νέο υπουργό.

Διατάχθηκε ΕΔΕ για αστυνομικό που φαίνεται σε βίντεο να χτυπά πισώπλατα καθαρίστρια
Στις 10 Ιουνίου, υπήρξε μία ακόμα ένταση, από τις πολλές, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Μόνο που αυτή τη φορά, ο φακός – κάμερα, «συνέλαβε» έναν αστυνομικό να χτυπά καθαρίστρια στο κεφάλι. Πρόκειται για τη Φωτεινή Νικηταρά την οποία ο αστυνομικός των ΥΜΕΤ χτυπά με γροθιά από πίσω. Η αντίδραση του υπουργείου ήρθε δύο ημέρες μετά το περιστατικό. Διατάχθηκε ΕΔΕ. Όλα αυτά συνέβησαν στα επεισόδια έξω από το υπουργείο, μία μέρα μετά τον ανασχηματισμό.

Πηγή: News247.gr