Το βιονικό χέρι που ξαναδίνει την αίσθηση της αφής

Το βιονικό χέρι που ξαναδίνει την αίσθηση της αφής

Επιτρέπει σε έναν άνθρωπο που έχει δεχτεί ακρωτηριασμό τα άκρου του να ξανανιώσει την αίσθηση της αφής.

Σε μια πολύ σημαντική τεχνολογική εφεύρεση προχώρησε διεθνής επιστημονική ομάδα, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει ένα βιονικό χέρι. Το εξελιγμένο τεχνικά χέρι θα επιτρέπει για πρώτη φορά σε έναν άνθρωπο που έχει υποστεί ακρωτηριασμό του άκρου του, να ξανανιώσει την αίσθηση της αφής στα τεχνητά δάχτυλά του.

Ήδη, ένας Δανός, ο Ντένις Άαμπο Σόρενσεν, ο οποίος είχε χάσει το αριστερό χέρι του σε ένα ατύχημα με πυροτεχνήματα πριν σχεδόν μια δεκαετία, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο τοποθετήθηκε το βιονικό χέρι και του επανέφερε -σε ένα βαθμό τουλάχιστον- την χαμένη αίσθηση αφής. Το τεχνητό κάτω άκρο συνδέθηκε με τα νεύρα του ασθενούς που υπήρχαν στο πάνω τμήμα του βιολογικού χεριού του.

Μέσω χειρουργικής επέμβασης, η οποία έγινε στο νοσοκομείο Γκεμέλι της Ρώμης, τέσσερα ηλεκτρόδια (που αναπτύχθηκαν στο πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ της Γερμανίας) εισήχθησαν και προσαρτήθηκαν στα νεύρα του άνω μέρους του χεριού του ασθενούς. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονταν μέσω συρμάτων με τους βιονικούς αισθητήρες στα δάχτυλα του προσθετικού χεριού και αποτελούσαν τον μεσάζοντα που επέτρεπαν στον εγκέφαλο να «νιώθει» ξανά αισθήματα αφής.

Διαβάστε ακόμη: Διεκδικεί 50.000 ευρώ από τη Google, με το γάντι!