«Βόμβα» από MNI: Όχι τώρα συζήτηση για το χρέος, θα καθυστερήσει η αξιολόγηση

«Βόμβα» από MNI: Όχι τώρα συζήτηση για το χρέος, θα καθυστερήσει η αξιολόγηση

Πώς οι γερμανικές εκλογές καθορίζουν τις εξελίξεις για το ελληνικό χρέος.

Παρ’ όλου που ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ ανέφερε ότι είμαστε κοντά στην επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εταίροι.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Και είναι γεγονός ότι σήμερα οι περισσότεροι που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πιέζουν για μια οριστική λύση. Για μια οριστική υπέρβαση του αδιεξόδου. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή, που έχει υποστεί μια τόσο μεγάλη ζημιά και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο οι πολίτες της δικαιούται μιας δίκαιης λύσης του χρέους και αυτή η δίκαιη λύση του χρέους δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αν λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα είναι προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο της Ελλάδας».

Σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών που δεν κατονομάζεται αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι γερμανικές εκλογές θα είναι το χρονικό ορόσημο για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για άμεσα μέτρα ελάφρυνσής του.

Παρ΄όλα αυτά παραδέχεται πώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εκτός του ΔΝΤ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκφράζει ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του.

«Η Ε.Ε. δεν προτίθεται να συζητήσει άμεσα για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτός εάν προκύψει μεγάλη ανάγκη» σπεύδει να διευκρινίσει ο ίδιος αξιωματούχος.

Όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση, εκτιμά ότι θα ξεκινήσει με καθυστέρηση, γεγονός που θα αναβάλει και τον χρόνο εκταμίευσης των επόμενων δόσεων.
Καταλήγοντας, σημειώνει ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας, θα παραμείνουν σε «αυστηρά τεχνικό» επίπεδο.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως πώς ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να αποσυνδέσει το ζήτημα των γερμανικών εκλογών από αυτό του χρέους.

Ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του χρέους δεν σχετίζεται με τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, δεν είναι διμερές (Ελλάδας-Γερμανίας), είναι ευρωπαϊκό και διεθνές (λόγω της εμπλοκής του ΔΝΤ). Είναι πιο περίπλοκο από μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και έχει να κάνει με την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της (έκλεισε με μεγάλη ταχύτητα την πρώτη αξιολόγηση που αποτελεί το 70% του προγράμματος) και οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για απομείωση του χρέους, όπως περιγράφονται στη συμφωνία. Αυτή του τη θέση θα μεταφέρει και στην καγκελάριο της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας πως η σταθερή θέση της γερμανικής πλευράς είναι να τηρούνται τα συμφωνηθέντα.