Βουλή: Αρχίζει η μαραθώνια συνεδρίαση για την υπόθεση Novartis

Βουλή: Αρχίζει η μαραθώνια συνεδρίαση για την υπόθεση Novartis

Η συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής αρχίζει στις 9:00 και θα κλείσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης συζητείται σήμερα στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis, στο πλαίσιο μίας μαραθώνιας συνεδρίασης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυχτα.

Η συνεδρίαση για το σκάνδαλο της Novartis άρχισε σήμερα στις 9:00 το πρωί στην Ολομέλεια με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των πολιτικών κομμάτων και θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες. Στη συνέχεια αναμένεται να λάβουν το λόγο οι 9 από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία οι οποίοι έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν επί 20 ή 25 λεπτά. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όπως έχει γίνει γνωστό ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα τοποθετηθεί με γραπτό υπόμνημα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων με τον επικεφαλής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί των ίδιων χαρτοφυλακίων.

Τελευταίοι στον κατάλογο των ομιλητών θα είναι οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να κλείσει τη συζήτηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα ολοκληρωθούν γύρω στις 22:00 – 23:00 κάτι που σημαίνει ότι η μυστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σκληρή κόντρα για τις 10 κάλπες και την μυστική ψηφοφορία ανά πρόσωπο

Οι τόνοι έχουν ανέβει πάντως και για τα διαδικαστικά ζητήματα που έχουν όμως ιδιαίτερη σημασία στο επίπεδο των πολιτικών εντυπώσεων. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε χθες, βάσει του κανονισμού του κοινοβουλίου αλλά και της πάγιας πρακτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα, να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν ξεχωριστά για το καθένα από τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία.

Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω της χρήσης 10 ξεχωριστών καλπών. Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στηθεί τελικά μία μόνο κάλπη εάν οι 5 βουλευτές που εμπλέκονται στη δικογραφία πάρουν σήμερα την πρωτοβουλία να αυτοεξαιρεθούν από την ψηφοφορία. Σε αντίθετη περίπτωση η χρήση μίας μόνο κάλπης θα εγείρει ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν επιτρέπεται να ψηφίσει για κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του ιδίου.

Η ΝΔ διαφωνεί, όμως, τόσο με τις 10 κάλπες όσο και με την προσωποποιημένη ψηφοφορία. Μάλιστα στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων ζήτησε να στηθεί μια μόνο κάλπη και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα τονίζοντας ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «δεν προσωποποιεί τις κατηγορίες» κατά των 10 πολιτικών προσώπων. Η πρότασή της με την οποία συντάχτηκαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ένωση Κεντρώων απορρίφθηκε, όμως, από την πλειοψηφία της Διάσκεψης με ψήφους 14 έναντι 8.

Πηγή: news247.gr