Βρετανία: Όλο και πιο κοντά σε παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την Ε.Ε.

Βρετανία: Όλο και πιο κοντά σε παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την Ε.Ε.
epa07209653 A road sign reading 'Road Ahead Closed' on Westminster Bridge in London, Britain, 05 December 2018. British Prime Minister Theresa May is holding five days of debate over Brexit at parliament hoping to persuade MPs to vote for her deal. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 12 Μαρτίου θα κληθούν οι Βρετανοί βουλευτές να ψηφίσουν μία αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit. 

Η Βρετανία πιθανόν να αναγκαστεί να καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου έξοδό της από την ΕΕ αν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως δήλωσε σήμερα στο Sky News ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρόρι Στιούαρτ.

Η Μέι έχει δεσμευτεί να θέσει ενώπιον του κοινοβουλίου μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου και αν οι βουλευτές την απορρίψουν θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή για την επέκταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

“Θεωρώ ότι θα υποχρεωθούμε σε μια επέκταση του Άρθρου 50”, είπε ο Στιούαρτ ερωτηθείς ποιά επιλογή θα προτιμούσε σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας της Μέι. “Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επιλογή της ‘μη συμφωνίας’ “.

Για την πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit μέχρι τον Ιούνιο ενημέρωσε την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ χαρακτηρίζοντας αυτό το σενάριο “πολύ πιθανό”, όπως δήλωσε μη κατονομαζόμενος υπουργός στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent.

“Ο πρωθυπουργός μας έχει πει κατ΄ιδίαν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση ως τον Ιούνιο”, δήλωσε ο υπουργός.

Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την εγκυρότητα του δημοσιεύματος αλλά είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται “μόνο στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας” και παρέπεμψε σε σχόλιο του Βαράντκαρ την Παρασκευή όπου έλεγε ότι είναι απίθανο ένα Brexit στις 29 Μαρτίου χωρίς ούτε συμφωνία, ούτε παράταση.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ χαρακτήρισε σήμερα απίθανο να δώσει μεγάλη παράταση για το Brexit στη Βρετανία η ΕΕ λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τον Φοξ, παραμένει “εντελώς πιθανό” να αποχωρήσει η Βρετανία από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου, αλλά πιθανόν να είναι απαραίτητη μια επέκταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 προκειμένου να γίνει ομαλά η έξοδος από το μπλοκ.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η όποια επέκταση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το τέλος Ιουνίου.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε αν η ΕΕ επέμενε σε μια μεγαλύτερη περίοδο καθυστέρησης 21 μηνών ή δύο ετών, ο Φοξ είπε στην τηλεόραση του BBC: “Θα με σόκαρε γιατί θεωρώ ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα. Η ΕΕ δεν θέλει η Βρετανία να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters